August28
Ostatnio rozpisywałam się na temat dobrodziejstw papryki a oto dzisiaj kolejny przepis na pyszną grillowaną paprykę. Przepis pochodzi z Grecji (znalazłam go w ostatnim numerze Kuchni) i wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do chrupiącej bruschetty. Gorąco polecam!
Czytaj całość »
April18
Bruschetta (czyt. “brusketta”) to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Wywodzi się oczywiście ze słonecznej Italii, gdzie jest podawana z przeróżnymi dodatkami jako antipasto. Najczęściej jednak serwuje się ją ze świeżymi pomidorami.
Czytaj całość »
March30
Chcąc się wprowadzić w świąteczny nastrój zaczęłam jeść jajka w ilościach nieco większych niż to wskazane(-: A że bardzo mi smakują więc szukam nowych pomysłów. Oto jeden z nich, do wypróbowania w leniwy, sobotni poranek! Gorąco polecam, bo są naprawdę pyszne!
Czytaj całość »
March14
Awokado nadziewane fetą to pyszna wiosenna sałatka, lekka i kolorowa. Pięknie wygląda na talerzu a awokado rozpływające się w ustach jest po prostu zniewalające. Gorąco polecam!
Czytaj całość »
February21
No i przyszedł czas na śledzika(-:
Czytaj całość »
February17
Dziś przepis na kolejną pastę do chleba. Tym razem coś dla wielbicieli ryb(-:
Czytaj całość »
February16
Pasta z ciecierzycy to świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Można ją podawać praktycznie z każdym rodzajem pieczywa, krakersami lub z gorącą bruschettą. Świetnie przechowuje się w lodówce i do tego jest bardzo zdrowa. Polecam!
Czytaj całość »
February15
Ponieważ na ostatnim “spotkaniu towarzyskim”, jakie miało miejsce w naszym domu największym powodzeniem cieszyła się pasta serowa, poniżej przypominam Wam na nią przepis. Bardzo dobrze smakuje z grzankami, krakersami, talarkami itp.
Czytaj całość »
November22
Ciekawa jestem, czy ktoś z Was robi w domu kluski śląskie? Mój syn za nimi przepada a ziemniaki akceptuje tylko w takiej formie(-: Polecam je wszystkim, bo są proste w wykonaniu, zawsze się udają, można je jeść jako samodzielne danie (u nas polane masłem z czosnkiem i rozmarynem) lub też jako dodatek do wszelkiego rodzaju sosów.
Czytaj całość »
November3
Włoskich smaków ciąg dalszy… Dzisiaj proponuję bardzo popularny w Italii sos o kontrowersyjnej nazwie putanesca ( etymologia słowa nawiązuje do najstarszego zawodu świata).
Czytaj całość »