Sałatka z kaszy pęczak
Sałatka z kaszy pęczak to chyba najbardziej wykwintna sałatka na Teneryfie! Wszystko dlatego, że kasza tutaj nie istnieje. W sklepach można jedynie dostać kuskus, chyba ze względu na bliskość Afryki. O innych kaszach nikt nie słyszał i nawet nie wie, że istnieją – no chyba, że jest obcokrajowcem. Czytaj całość »
Papryka faszerowana kuskusem
Czy wiedzieliście, że najwięcej witaminy C ze wszystkich warzyw posiada papryka? To właśnie z niej węgierski biochemik wyizolował w 1928 roku po raz pierwszy witaminę C, za co dostał Nagrodę Nobla.
Risotto z winogronami i boczkiem
Przepis ten wygrzebałam w starej, włoskiej gazecie, która przyjechała ze mną z Rzymu. A że lubię eksperymentować od razu mi się spodobał(-: Połączenie słodkiego smaku ze słonym znane jest nie od dziś, więc jeśli tylko macie ochotę na coś “innego” serdecznie polecam.
Risotto z grzybami leśnymi i boczkiem
Risotto należy do moich ulubionych dań. Nauczyłam się go robić podczas mojego pobytu w Mediolanie i od tamtej pory często gości na naszym stole. Risotto praktycznie zawsze robi się według tego samego schematu natomiast wybór składników jest dowolny.