Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą

July7

Włoskich klimatów ciąg dalszy… Czytaj całość »

Sałatka z kaszy pęczak

February6

Sałatka z kaszy pęczak to chyba najbardziej wykwintna sałatka na Teneryfie! Wszystko dlatego, że kasza tutaj nie istnieje. W sklepach można jedynie dostać kuskus, chyba ze względu na bliskość Afryki. O innych kaszach nikt nie słyszał i nawet nie wie, że istnieją – no chyba, że jest obcokrajowcem. Czytaj całość »

Papryka faszerowana kuskusem

August22

Czy wiedzieliście, że najwięcej witaminy C ze wszystkich warzyw posiada papryka? To właśnie z niej węgierski biochemik wyizolował w 1928 roku po raz pierwszy witaminę C, za co dostał Nagrodę Nobla.

Czytaj całość »

Risotto z winogronami i boczkiem

November8

Przepis ten wygrzebałam w starej, włoskiej gazecie, która przyjechała ze mną z Rzymu. A że lubię eksperymentować od razu mi się spodobał(-: Połączenie słodkiego smaku ze  słonym  znane jest nie od dziś, więc jeśli tylko macie ochotę na coś “innego” serdecznie polecam.

Czytaj całość »

Risotto z grzybami leśnymi i boczkiem

February22

Risotto należy do moich ulubionych dań. Nauczyłam się go robić podczas mojego pobytu w Mediolanie i od tamtej pory często gości na naszym stole. Risotto praktycznie zawsze robi się według tego samego schematu natomiast wybór składników jest dowolny.

Czytaj całość »