Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Dorada pieczona z warzywami i sosem z pietruszki

November25

Według mnie jest to jeden z najlepszych przepisów na przygotowanie świeżej ryby. Dorada jest na Wyspach Kanaryjskich chyba jedną z najpopularniejszych ryb. Można ją kupić zarówno w pescaderia czyli sklepie rybnym jak i w supermarkecie. Czytaj całość »

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

October15

Jeśli czasami chodzicie do “chińczyka” to na pewno chociaż raz w życiu próbowaliście kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Czytaj całość »

Gulasz rybny

October10

Gulasz rybny jest pyszny!! Przygotowując ten wpis nabrałam takiego apetytu, że zaraz biegnę do sklepu po świeżą rybę. Cechuje go duża dowolność jeśli chodzi o wybór ryb. Czytaj całość »

Paella z owocami morza i chorizo

September2

Gdy otwieram “Kulinarne wyprawy Jamiego” wciąż czuję zapach farby drukarskiej i sprawia mi to ogromną przyjemność. Książkę tę dostałam niedawno (ok. pół roku temu, ale na Wyspie czas płynie inaczej) od moich przyjaciół, którym Teneryfa spodobała się tak bardzo, że często są naszymi gośćmi. Czytaj całość »

Kalmar z ziemniakami i chili

July11

Życie nad oceanem ma wiele, wiele plusów. Jednym z nich jest ciągły dostęp do świeżych ryb i owoców morza, które po prostu uwielbiamy. Czytaj całość »

Grillowana ryba z pikantnym kwaśnym sosem chilli

November21

Pyszna świeża ryba, grillowana w całości, marynowana w mieszance kolendry, czosnku i sosu ostrygowego. Do tego pikantny i kwaśny sos, który jest po prostu rewelacyjny i który z powodzeniem można wykorzystać do innych dań. Czytaj całość »

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym

January30

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, bo wychodzą  zawsze bardzo miękkie i soczyste (pod warunkiem, że nie gotujemy ich zbyt długo). Ich cena także jest przystępna, co sprawia, że nie muszą być daniem tylko “świątecznym”. Można podawać je na wiele sposobów, choć zrobione po prostu na grillu też są rewelacyjne.

Czytaj całość »

Szynka pieczona zawijana w szynkę parmeńską

January22

Dzisiaj bardzo konkretne i praktyczne danie. Spokojnie starczy Wam na kilka obiadów lub kolacji. Na ile? -  to oczywiście będzie zależało od Waszych apetytów (-:
Szynka wieprzowa pieczona w jednym, dużym kawałku smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jako danie główne jak również  na zimno. Kroję ją wówczas na cienkie plasterki i podaję zamiast wędliny.

Czytaj całość »

Kopytka z gorgonzolą, gruszką i orzechami

January16

Pyszne kopytka w całkiem nowej odsłonie! Okazuje się, że smakują wyśmienicie nie tylko z sosem mięsnym, ale także z dodatkami powiedzmy bardziej “wyrafinowanymi”. To, że gorgonzola smakuje wspaniale z gruszką i orzechami już pewnie wiecie. Spróbujmy więc coś nowego…

Czytaj całość »

Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami

January14

Tagliatelle ze szpinakiem i krewetkami jedliśmy ostatnio w restauracji “Miód i malina” na Grodzkiej. Były pyszne! Nie minął tydzień a nas znowu naszła ochota na makaron. No i stało się(-:

Czytaj całość »

« Starsze