Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Crostini z białą fasolą i tapenadą czyli “crostini ai fagioli e tapenade”

August31

Tapenada to nic innego jak hiszpańska pasta, której głównym składnikiem są czarne oliwki. Bardzo często możemy ją spotkać w przeróżnych barach i restauracjach, które oferują nam niezliczony wybór tapas. Czytaj całość »

Pasta do chleba z ciecierzycy i pieczonej papryki

February11

W sumie to można powiedzieć, że jest to rodzaj hummusu z czerwoną papryką, ale nazwa przecież nie jest najważniejsza. Chodzi o to, żeby było szybko i zdrowo.  Szczególnie wtedy, gdy najdą nas niespodziewani goście a my nie mamy co im podać. Hummus sprawdzi się jako lekka przekąska podana z nachosami, grzankami lub malutkimi crostini.

Czytaj całość »

Pasta z awokado i sera roquefort czyli “Roquamole”

January21

Kolejna, bardzo smaczna pasta nadająca się praktycznie do wszystkiego. Można podać ją z grzankami, krakersami, nachos czy z włoskimi paluszkami grissini.

Czytaj całość »

Pasta ze słonecznika

March17

Przepis na kolejną pastę do chleba, grzanek, krakersów… Jest jedną z moich ulubionych(-:

Czytaj całość »

Pasta rybna

February17

Dziś przepis na kolejną pastę do chleba. Tym razem coś dla wielbicieli ryb(-:

Czytaj całość »

Pasta z ciecierzycy

February16

Pasta z ciecierzycy to świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Można ją podawać praktycznie z każdym rodzajem pieczywa, krakersami lub z gorącą bruschettą. Świetnie przechowuje się w lodówce i do tego jest bardzo zdrowa. Polecam!

Czytaj całość »

Pasta z żółtego sera

February15

Ponieważ na ostatnim “spotkaniu towarzyskim”, jakie miało miejsce w naszym domu największym powodzeniem cieszyła się pasta serowa, poniżej przypominam Wam na nią przepis.  Bardzo dobrze smakuje z grzankami, krakersami, talarkami itp.

Czytaj całość »