October12
Nazwa chlebek jest tutaj trochę myląca. Jak dla mnie jest to bardziej ciasto ale fakt faktem, że najlepiej smakuje, gdy pełni właśnie rolę chleba. Oczywiście można go jeść solo. Jednak w połączeniu z kremowym serkiem i podsmażoną na chrupko szynką zamienia się w coś naprawdę pysznego i niepowtarzalnego.
Czytaj całość »
March22
Chyba w żadnym europejskim mieście nie ma tak ogromnego wyboru warzyw, owoców no i oczywiście wszelakich darów morza jak w Barcelonie. Wchodząc do zwykłego warzywniaka można dostać zawrotu głowy od barw, kolorów i aromatów. Luty i marzec to zdecydowanie sezon na wspaniałe karczochy i truskawki!
Czytaj całość »
February10
Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i rozmarynem są bardzo praktycznym dodatkiem do dań mięsnych. Do ich zrobienia konieczny jest świeży rozmaryn, bo ten suszony nie ma aż tak pięknego i intensywnego zapachu.
Czytaj całość »
January20
Danie rodem z kuchni francuskiej a mimo to niezbyt skomplikowane – dziwne, prawda?
Robię je w leniwe, niedzielne poranki, bo wtedy jajka w kokilkach smakują najlepiej. Być może dlatego, że mamy wtedy czas, by się nimi delektować. Oeufs en cocotte możemy również serwować jako pyszną i niecodzienną przekąskę. Gorąco polecam!
Czytaj całość »
January19
Z pewnością nie jest to najładniejsza tarta jaką zrobiłam(-: Powstała w chwili ataku głodu, jaki mnie dopadł pewnego zimowego wieczoru. Zajrzałam do lodówki i z tego co w niej znalazłam zrobiłam tę oto tartę z łososiem, porem i orzechami laskowymi. Wyszła naprawdę bardzo dobra i dlatego z czystym sumieniem mogę ją Wam polecić.
Czytaj całość »
January17
To zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o sałatki(-: Jest lekka, szybko się ją robi i przede wszystkim wspaniale smakuje. Połączenie sera koziego ze słodkimi pomidorkami i świeżą miętą jest nieprzyzwoicie dobre…
Czytaj całość »
November6
Wiem, że pizzę z mojego przepisu robiliście już wiele razy, tak więc z calzone sprawa będzie bajecznie prosta(-:
Do zrobienia calzone potrzebujemy takiego samego ciasta jak na pizzę oraz kilka składników do jego wypełnienia – ale to już wg uznania.
Czytaj całość »
October14
Dzisiaj postanowiłam przypomnieć Wam przepis na bardzo jesienną sałatkę z makaronu, dyni i gorgonzoli. Oczywiście znowu kłania się kuchnia włoska i jej niesamowite smaki! Smacznego!
Czytaj całość »
September20
Myślę, że połączenie gruszki z serem kozim jest rewelacyjne samo w sobie. Do tego dochodzi jeszcze kruche ciasto z wyczuwalnymi, chrupkimi orzechami. Idealne trio(-:
Taka prosta, jesienna tarta – gorąco polecam.
Czytaj całość »
September13
Dzisiaj proponuję Wam figę, ale nie z makiem(-:
Nadziewana kozim serem, owinięta w szynkę parmeńską, polana oliwą z miodem i zapieczona w piekarniku – jednym słowem niebo w gębie! Korzystajmy z dobrodziejstw lata, albo już jesieni – sama nie wiem(-:
Czytaj całość »