Tarta z dynią i kiełbasą chorizo
Za chwilę okaże się, że na moim blogu są same przepisy z użyciem hiszpańskiej kiełbasy chorizo(-: Tak się składa, że smakuje mi ona bardzo i dodaję ją gdziekolwiek się da. Czytaj całość »
Za chwilę okaże się, że na moim blogu są same przepisy z użyciem hiszpańskiej kiełbasy chorizo(-: Tak się składa, że smakuje mi ona bardzo i dodaję ją gdziekolwiek się da. Czytaj całość »
Włoska tarta o wspaniałym, orzeźwiającym cytrynowym smaku. Dzięki dodatkowi migdałów jest bardziej zwarta i wilgotna. Czytaj całość »
Piekłam ją już dwa razy i na tym się nie skończy. Bardzo, ale to bardzo mi smakuje.
Przyznam się, że po raz pierwszy użyłam do wypieków Golden Syrup i jestem zachwycona jego smakiem i tym boskim połączeniem z orzechami. W oryginalnym przepisie, który znajdziecie tutaj, znajdują się orzechy pekan, które niestety na Wyspach ciężko znaleźć. Czytaj całość »
Hiszpańska kiełbasa chorizo i pieczona papryka tworzą bardzo smaczne nadzienie do tarty katalońskiej. Wszystko na bardzo kruchym cieście. Idealna przekąska do kieliszka czerwonego wina. Gorąco polecam!
Uwielbiam tarty, są niewątpliwie numerem jeden wśród wypieków. Kruche ciasto w połączeniu z pomarańczowym kremem daje niesamowity efekt. Przepis pochodzi z niezawodnej książki “Tarteletki i tarty” Sarah Banbery. Musicie koniecznie wypróbować!
Z pewnością nie jest to najładniejsza tarta jaką zrobiłam(-: Powstała w chwili ataku głodu, jaki mnie dopadł pewnego zimowego wieczoru. Zajrzałam do lodówki i z tego co w niej znalazłam zrobiłam tę oto tartę z łososiem, porem i orzechami laskowymi. Wyszła naprawdę bardzo dobra i dlatego z czystym sumieniem mogę ją Wam polecić.
Dzisiaj przedstawiam Wam tartę z białą czekoladą i kardamonem(-:
Wydaje mi się, że jest to idealna propozycja na długie śnieżno-zimowe wieczory. Masa z czekolady i śmietanki jest bardzo kremowa, nie za słodka, z delikatną nutą kardamonu, który nadaje jej wyjątkowego smaku. Gorąco polecam!
Tydzień zaczynam od przepisu na kokosową tartę z mango – to chyba z tęsknoty za ciepłymi krajami…
Smak tarty jest nadzwyczaj egzotyczny i bardzo świeży, zapewne dzięki trawce cytrynowej. Przepis łatwy w wykonaniu, polecam gorąco.
Przepis na tartę rustykalną już znacie, ale w wersji z jabłkami. Ostatnio pokusiłam się zrobić ją ze śliwkami, które od tygodnia stały w koszyku i nikt nie miał na nie ochoty(-: Użyłam kilku nektarynek oraz zwykłych śliwek, posypałam migdałami i imbirem. Wyszła piękna i pyszna tarta, którą gorąco Wam polecam!
Robiłam ją już dwa razy i ciągle nam smakuje(-: Przepyszna tarta, łatwa w wykonaniu. Smakuje wybornie, zwłaszcza gdy użyjemy kwaśnych jabłek, które świetnie kontrastują ze słodyczą sosu toffi. Gorąco polecam!