Gulasz rybny
Gulasz rybny jest pyszny!! Przygotowując ten wpis nabrałam takiego apetytu, że zaraz biegnę do sklepu po świeżą rybę. Cechuje go duża dowolność jeśli chodzi o wybór ryb. Czytaj całość »
Gulasz rybny jest pyszny!! Przygotowując ten wpis nabrałam takiego apetytu, że zaraz biegnę do sklepu po świeżą rybę. Cechuje go duża dowolność jeśli chodzi o wybór ryb. Czytaj całość »
Wiem, wiem, że jestem nudna z tymi zupami z dyni. Chyba mam do nich słabość i nic na to nie poradzę. Dzisiaj kolejny przepis na zupę z dyni i pewnie nie ostatni Tym razem z mleczkiem kokosowym i z curry.
Po przyjeździe z Azji oszaleliśmy na punkcie tamtejszej kuchni. Jest tak dobra i zarazem tak inna od europejskiej, że można się uzależnić. Podczas naszej podróży uczestniczyłam w dwóch kursach gotowania:w Indonezji i w Malezji. Poznałam wiele nowych składników, przypraw i smaków. Myślę, że w tym sezonie na blogu będzie się pojawiało coraz więcej orientalnych dań. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu i że tak jak my pokochacie azjatycką kuchnię!
Podczas mojego ostatniego wertowania książek i broszurek kulinarnych w poszukiwaniu nowych pomysłów i smaków natrafiłam na ten przepis. Jest bardzo oryginalny i powiedziałabym, że raczej dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Marchewki u nas pod dostatkiem, więc warto spróbować(-:
To już trzeci przepis na krem z dyni i zapewne nie ostatni(-:
Tym razem, dzięki świeżo startemu imbirowi, krem ma bardziej orientalny smak . Zróbcie sami, póki jeszcze na targu można znaleźć dynię, będziecie zaskoczeni(-:
To nie tak, że nie umiem ugotować zupy pomidorowej i dlatego sięgnęłam po przepis Nigelli Lawson (-: Po prostu chciałam wykorzystać fakt, że pomidory są jeszcze bardzo dobre no i w przyzwoitej cenie.
Zupa krem z cukinii należy do moich ulubionych dań, choć szczerze powiedziawszy nie jestem zagorzałą miłośniczką zup. Gęsta, kremowa konsystencja oraz ser pleśniowy sprawiają jednak, że w sezonie letnim robię ją kilka razy.
To już drugi przepis na zupę z dyni i jakże różny od poprzedniego… Znalazłam go na portalu Gazeta.pl “Palce lizać”. Zupa równie smaczna, ale łagodniejsza w smaku. Dynię pieczemy, ale dodajemy również inne warzywa, które karmelizujemy na miodzie.
Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że nie lubię zup. Zupa z pieczonej dyni należy jednak do wyjątku i bardzo przypadła mi do gustu. Robiłam ją już kilka razy i pewnie na tym się nie skończy.