Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Śmietanowiec z wiśniami

April15

Dzisiaj polecam Wam pyszny śmietanowiec zrobiony na kruchym spodzie. Smakuje trochę jak lekki sernik. Według mnie najlepszy jest na drugi lub nawet trzeci dzień. Z poniższej porcji wychodzi wielka blaszka, która wystarczy Wam na cały weekend. Gorąco polecam!

Przepis pochodzi z tego bloga

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy, aż do otrzymania zwartej i gładkiej kuli kruchego ciasta. Ja ciasto wyrabiam zawsze ręcznie. Na stolnicy umieszczam mąkę, dodaję masło i proszek. Siekam nożem. Dodaję resztę składników i wyrabiam gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Zawijamy je w folię i wkładamy do zamrażarki na około 3 godziny lub do lodówki na całą noc (można również przechowywać je zamrożone przez kilka dni).
Zamiast cukru waniliowego możemy dodać do masy śmietankowej ziarenka z 1 laski wanilii.

Składniki na masę:

  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej (ja używam pół na pół śmietanę i jogurt grecki)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie -
    40 g)

Ponadto:

  • 400 g wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)

W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.

Do piany dodajemy przesiany proszek budyniowy i mieszamy. Dodajemy powoli śmietanę i jogurt i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką, by białka nie opadły.

Dużą blachę o wymiarach 33 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tartce o dużych oczkach na spód formy – równo rozkładamy. Na kruche ciasto wykładamy całą masę śmietankową, wyrównujemy. Na górze delikatnie układamy wiśnie. Powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Na wiśnie ścieramy drugą część ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 – 60 minut grzałka góra – dół. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Smaczny wpis w kategorii: Ciasta, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: