Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Spaghetti ze szpinakiem, rokpolem i orzechami

May26

Pyszne danie dla wegetarian (myślę tu o Magdzie) i dla wszystkich miłośnikach kuchni włoskiej. Szybko się robi a połączenie szpinaku z serem pleśniowym i orzechami jest idealne. Smacznego!

Składniki:

  • spaghetti integrali czyli z pełnego ziarna
  • opakowanie świeżego szpinaku ok. 125 g
  • 100 g sera pleśniowego np. rokpol
  • garść orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Zaczynamy od wstawienia wody na makaron (-: Orzechy prażymy na suchej patelni. Czosnek obieramy, miażdżymy w prasce lub kroimy w drobne plasterki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie na patelnię wrzucamy umyty szpinak i wszystko razem dusimy  kilka minut ( w tym momencie można także do szpinaku dodać szklankę śmietany kremówki i dusić sos przez kilka minut na małym ogniu). Doprawiamy sos gałką, solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente wg przepisu na opakowaniu. Gdy spaghetti jest już gotowe odcedzamy je i przekładamy na patelnię ze szpinakiem. Dodajemy 3/4 pokrojonego w kostkę sera i mieszamy. Makaron wykładamy na talerze. Posypujemy resztą rokpola oraz uprażonymi orzechami.

Tu wersja odchudzona czyli bez śmietanki

Email will not be published

Website example

Your Comment: