Spaghetti ze szpinakiem, rokpolem i orzechami
Pyszne danie dla wegetarian (myślę tu o Magdzie) i dla wszystkich miłośnikach kuchni włoskiej. Szybko się robi a połączenie szpinaku z serem pleśniowym i orzechami jest idealne. Smacznego!
Składniki:
- spaghetti integrali czyli z pełnego ziarna
- opakowanie świeżego szpinaku ok. 125 g
- 100 g sera pleśniowego np. rokpol
- garść orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Zaczynamy od wstawienia wody na makaron (-: Orzechy prażymy na suchej patelni. Czosnek obieramy, miażdżymy w prasce lub kroimy w drobne plasterki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie na patelnię wrzucamy umyty szpinak i wszystko razem dusimy kilka minut ( w tym momencie można także do szpinaku dodać szklankę śmietany kremówki i dusić sos przez kilka minut na małym ogniu). Doprawiamy sos gałką, solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente wg przepisu na opakowaniu. Gdy spaghetti jest już gotowe odcedzamy je i przekładamy na patelnię ze szpinakiem. Dodajemy 3/4 pokrojonego w kostkę sera i mieszamy. Makaron wykładamy na talerze. Posypujemy resztą rokpola oraz uprażonymi orzechami.
Tu wersja odchudzona czyli bez śmietanki