Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tajska zupa z czerwonym curry

October14

Po przyjeździe z Azji oszaleliśmy na punkcie tamtejszej kuchni. Jest tak dobra i zarazem tak inna od europejskiej, że można się uzależnić. Podczas naszej podróży uczestniczyłam w dwóch kursach gotowania:w Indonezji i w Malezji. Poznałam wiele nowych składników, przypraw i smaków. Myślę, że w tym sezonie na blogu będzie się pojawiało coraz więcej orientalnych dań. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu i że tak jak my pokochacie azjatycką kuchnię!

Dzisiaj bardzo prosty przepis na tajską zupę z czerwonym curry, którą robiłam jeszcze przed naszym wyjazdem w tamte rejony. Wystarczy zaopatrzyć się w czerwoną pastę curry (do znalezienia na każdej półce z orientalną żywnością) oraz w sos rybny, bez którego nie można się obejść w kuchni azjatyckiej. Gorąco polecam: prosta i pyszna!

Składniki na 2 osób:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1 pierś kurczaka (pojedyncza) pokrojona w paski
  • 60 g fasolki szparagowej
  • 2 dymki
  • 1/2 bakłażana
  • 1 pomidor
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sól i pieprz
  • garść liści tajskiej bazylii lub kolendry

W dużym garnku rozgrzewamy olej, wkładamy pastę curry i smażymy przez 1 minutę ciągle mieszając.

Dodajemy kurczaka i całość podsmażamy 2 minuty.

Wrzucamy fasolkę i dymki pokrojone w 2-centymetrowe kawałki, bakłażana pokrojonego w kostkę oraz pomidora na cząstki.

Smażymy minutę. Wlewamy bulion, mleko kokosowe oraz sos rybny. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą al dente (około 7 minut).

Doprawiamy do smaku i podajemy zupę posypaną liśćmi bazylii lub kolendry.

Zupę tę lubię podawać z ryżem lub makaronem ryżowym – staje się wtedy daniem jednogarnkowym.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Kuchnia azjatycka, Uncategorized, Zupy

Email will not be published

Website example

Your Comment: