Tarta cytrynowo-migdałowa
Włoska tarta o wspaniałym, orzeźwiającym cytrynowym smaku. Dzięki dodatkowi migdałów jest bardziej zwarta i wilgotna.Udekorowana kleksami z bitej śmietany, posypana startą skórką jest po prostu pyszna i wspaniale się prezentuje. Przepis pochodzi z książki Maxime Clark “Kuchnia włoska”.
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g masła
- 300 g mąki uniwersalnej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę oraz cukier wysypujemy na stolnicę, dokładamy masło i siekamy nożem, aż mieszanka zacznie przypominać zacierki. Dodajemy jajka oraz wodę. Całość zagniatamy szybko, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Składniki na nadzienie cytrynowo-migdałowe:
- 4 duże jajka lekko ubite
- 120 g cukru pudru
- drobno starta skórka i świeżo wyciśnięty sok z 3 cytryn (jeśli wolicie łagodniejsze smaki, wykorzystajcie sok i skórkę z 2 cytryn)
- 120 g stopionego masła
- 120 g mielonych migdałów
- bita śmietana do przybrania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni – grzałka góra-dół.
Okrągłą formę do tart o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i przy pomocy wałka dokładnie wykładamy nim formę. Brzegi ciasta dociskamy do formy a spód nakłuwamy widelcem.
Formę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia. Na górę wysypujemy kulki ceramiczne do pieczenia lub fasolki i podpiekamy przez ok. 12 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z kulkami i ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 7 minut do całkowitego wysuszenia.
W misce umieszczamy jajka, cukier, skórkę oraz sok z cytryn. Mikserem ubijamy składniki, aż masa stanie się lekka i puszysta. Dodajemy stopione masło i migdały. Mieszamy dokładnie i przelewamy do foremki z ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż wierzch i krawędzie tarty staną się złocistobrązowe.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wstawiamy do lodówki. Tartę podajemy udekorowaną bitą śmietaną, cukrem pudrem oraz startą skórką z cytryny.