Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta cytrynowo-migdałowa

August11

Włoska tarta o wspaniałym, orzeźwiającym cytrynowym smaku. Dzięki dodatkowi migdałów jest bardziej zwarta i wilgotna.Udekorowana kleksami z bitej śmietany, posypana startą skórką jest po prostu pyszna i wspaniale się prezentuje. Przepis pochodzi z książki Maxime Clark “Kuchnia włoska”.

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki uniwersalnej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę oraz cukier wysypujemy na stolnicę, dokładamy masło i siekamy nożem, aż mieszanka zacznie przypominać zacierki. Dodajemy jajka oraz wodę. Całość zagniatamy szybko, aż powstanie gładkie ciasto. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Składniki na nadzienie cytrynowo-migdałowe:

  • 4 duże jajka lekko ubite
  • 120 g cukru pudru
  • drobno starta skórka i świeżo wyciśnięty sok z 3 cytryn (jeśli wolicie łagodniejsze smaki, wykorzystajcie sok i skórkę z 2 cytryn)
  • 120 g stopionego masła
  • 120 g mielonych migdałów
  • bita śmietana do przybrania

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni – grzałka góra-dół.
Okrągłą formę do tart o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i przy pomocy wałka dokładnie wykładamy nim formę. Brzegi ciasta dociskamy do formy a spód nakłuwamy widelcem.
Formę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia. Na górę wysypujemy kulki ceramiczne do pieczenia lub fasolki i podpiekamy przez ok. 12 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z kulkami i ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 7 minut do całkowitego wysuszenia.

W misce umieszczamy jajka, cukier, skórkę oraz sok z cytryn. Mikserem ubijamy składniki, aż masa stanie się lekka i puszysta. Dodajemy stopione masło i migdały. Mieszamy dokładnie i przelewamy do foremki z ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż wierzch i krawędzie tarty staną się złocistobrązowe.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wstawiamy do lodówki. Tartę podajemy udekorowaną bitą śmietaną, cukrem pudrem oraz startą skórką z cytryny.

Smaczny wpis w kategorii: Ciasta, Tarty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: