Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta katalońska

October17

Hiszpańska kiełbasa chorizo i pieczona papryka tworzą bardzo smaczne nadzienie do tarty katalońskiej. Wszystko na bardzo kruchym cieście. Idealna przekąska do kieliszka czerwonego wina. Gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 225 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
  • zimna woda

Składniki na farsz:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 100 g pokrojonej na niewielkie kawałki hiszpańskiej kiełbasy chorizo
  • szczypta słodkiej suszonej papryki
  • sól i pieprz
  • 2-3  łyżki przecieru pomidorowego
  • 240 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 2 żółtka

Formę do pieczenia tart smarujemy cienko masłem.

Na stolnicę przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło i wyrabiamy, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlewamy niewielką ilość lodowatej wody i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy okrąg o średnicy większej od naszej formy. Delikatnie przekładamy ciasto do formy, dociskamy starannie do dna i do boków. Na ciasto wykładamy pergamin oraz fasolki przeznaczone tylko do pieczenia. Całość wkładamy do worka foliowego i umieszczamy w lodówce na 30 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Kiedy ciasto się schładza paprykę w całości układamy na górnej półce piekarnika. Włączamy opcję grill i pieczemy, aż skórka sczernieje. Wyjmujemy paprykę i wkładamy na kilka minut do plastikowego woreczka. Po tym czasie usuwamy skórkę, która powinna odejść bez problemu. Usuwamy pestki i kroimy miąższ w paseczki.

Patelnię teflonową rozgrzewamy i smażymy na niej chorizo, aż zbrązowieje. Dodajemy paprykę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez minutę. Zdejmujemy z ognia.

Formę wyjmujemy z lodówki i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Po tym czasie usuwamy pergamin i fasolki.

Przecierem pomidorowym smarujemy nasze ciasto. Rozkładamy równomiernie kiełbaskę z papryką.

W małym rondelku rozgrzewamy śmietankę i szafran nie doprowadzając do wrzenia.

W miseczce ubijmy żółtka, dolewamy śmietanę i dalej ubijmy.

Masę jajeczną wylewamy do naszej formy i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż masa się zetnie a ciasto uzyska piękny złoty kolor.

Tartę katalońską możemy zrobić również w postaci tarteletek używając do tego celu formy na 12 muffinek.

Przepis z książki “Tarteletki i tarty”  Sarah Banbery

Smaczny wpis w kategorii: Przystawki, przekąski, Tarty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: