Tarta z białą czekoladą i kardamonem
Dzisiaj przedstawiam Wam tartę z białą czekoladą i kardamonem(-:
Wydaje mi się, że jest to idealna propozycja na długie śnieżno-zimowe wieczory. Masa z czekolady i śmietanki jest bardzo kremowa, nie za słodka, z delikatną nutą kardamonu, który nadaje jej wyjątkowego smaku. Gorąco polecam!
Przepis z książki “Tarteletki i tarty” Sarah Banbery
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego w kawałki
- zimna woda
Składniki na masę:
- 6 g żelatyny
- zimna woda
- ziarna z 8 owoców kardamonu
- 350 g białej czekolady, posiekanej na kawałki
- 390 ml śmietanki kremówki
Formę do tart o średnicy ok 22 cm smarujemy masłem.
Na stolnicę (lub do malaksera) przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło i wyrabiamy palcami (miksujemy), aż składniki zaczną przypominać zacierki. Dodajemy niewielką ilość zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na kształt koła o średnicy większej od średnicy formy. Przekładamy je ostrożnie do formy i dokładnie wypełniamy nim wnętrze. Do środka wkładamy arkusz pergaminu, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Tartę wyjmujemy z lodówki i pieczemy przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie usuwamy fasolki i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Gdy tarta jest gotowa musimy całkowicie ją wystudzić, najlepiej w temperaturze pokojowej.
Żelatynę namaczamy przez 5 minut w niewielkiej ilości zimnej wody.
W rondelku doprowadzamy wodę do wrzenia.
Ziarna kardamonu wyjmujemy ze skorupek i rozgniatamy na miazgę. Przesypujemy je do dużej miski, gdzie umieszczamy również pokruszoną czekoladę.
Żelatynę umieszczamy nad rondlem z wrzątkiem i mieszamy, aż się rozpuści.
Równocześnie w innym rondlu podgrzewamy śmietankę niemal do wrzenia, wlewamy ją do czekolady, czekamy chwilę i mieszamy trzepaczką, aż się roztopi. Dolewamy żelatynę i dokładnie mieszamy na gładką masę. Studzimy i wylewamy na upieczone ciasto.
Schładzamy przez co najmniej 3 godziny.
Tartę przed podaniem dekorujemy przybraną rurkami z białej czekolady lub posypaną warstwą kakao.