Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta z jabłkami i sosem toffi

October30

Robiłam ją już dwa razy i ciągle nam smakuje(-: Przepyszna tarta, łatwa w wykonaniu.  Smakuje wybornie, zwłaszcza gdy użyjemy kwaśnych jabłek, które świetnie kontrastują ze słodyczą sosu toffi. Gorąco polecam!

Przepis z książki ” Tarteletki i tarty” Sarah Banbery.

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego masła pokrojonego w kawałki
  • zimna woda

Składniki na farsz:

  • 1, 3 kg jabłek (najlepiej antonówek lub renet) obranych i bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g cukru kryształu
  • 90 ml zimnej wody
  • 150 ml śmietanki kremówki

Formę do tarty o średnicy ok. 22 cm smarujemy masłem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło i zagniatamy, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlewamy niewielką ilość zimnej wody i zagniatamy ciasto.
Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na kształt koła nieco większego od średnicy formy. Ciasto przekładamy do formy i dokładnie wypełniamy nim wnętrze. Usuwamy nadmiar. Do środka wkładamy arkusz pergaminu i wsypujemy fasolki przeznaczone do pieczenia. Wsadzamy w folię i schładzamy przez przynajmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pieczemy tartę przez 15 minut z obciążeniem. Następnie usuwamy pergamin z fasolkami i pieczemy na złoty kolor przez następne 10 minut (lub dłużej – zależy od piekarnika).

W tym czasie 4 jabłka kroimy w ósemki i polewamy sokiem z cytryny. Na patelni roztapiamy masło, smażymy kawałki jabłek, aż zaczną brązowieć na brzegach. Jabłka zdejmujemy  z patelni i studzimy.
Resztę jabłek kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do rondla, dosypujemy cukier i gotujemy przez ok. 15 minut aż zmiękną.
Przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy koliście ósemki jabłek. Pieczemy przez ok. 30 minut.

Przygotowujemy sos toffi: do rondla o grubym dnie wsypujemy cukier kryształ i zalewamy go wodą. Mieszamy, ale tylko raz – na początku. Podgrzewamy (bez mieszania), aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy i cały czas gotując czekamy, aż cukier zbrązowieje  (brązowienie cukru następuje bardzo szybko, dlatego trzeba pilnować go i uchwycić moment, kiedy nabierze pięknego, brązowego koloru). Wówczas zdejmujemy rondel z ognia i wlewamy śmietankę cały czas mieszając.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, polewamy sosem toffi i schładzamy przez godzinę w lodówce. Podajemy z gęstą śmietaną lub lodami.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Tarty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: