Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta z łososiem, porem i orzechami

January19

Z pewnością nie jest to najładniejsza tarta jaką zrobiłam(-: Powstała w chwili ataku głodu, jaki mnie dopadł pewnego zimowego wieczoru. Zajrzałam do lodówki i z tego co w niej znalazłam zrobiłam tę oto tartę z łososiem, porem i orzechami laskowymi. Wyszła naprawdę bardzo dobra i dlatego z czystym sumieniem mogę ją Wam polecić.

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g schłodzonego masła w kawałkach
  • zimna woda

Składniki na farsz:

  • 120 ml gęstej śmietany
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 por pokrojony w plasterki
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • sól i pieprz
  • 3 żółtka
  • 150 – 200 g wędzonego łososia lub świeżego łososia pieczonego na grillu
  • duża garść posiekanych orzechów laskowych

Formę do tarty (o średnicy 22 – 24 cm) smarujemy masłem.
Do malaksera przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło i miksujemy, aż składniki zaczną przypominać zacierki (można również ciasto wyrobić palcami).
Składniki przekładamy do miski, dodajemy niewielką ilość zimnej wody (ok. 1 łyżki) i zagniatamy ciasto.
Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy koło nieco większe od średnicy naszej formy. Ciasto ostrożnie przekładamy do formy i dokładnie wypełniamy jej wnętrze.
Do środka wkładamy arkusz pergaminu, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia i schładzamy w lodówce przynajmniej 30 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pieczemy tartę przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Następnie ostrożnie usuwamy pergamin z fasolkami i pieczemy kolejne 5 minut.

W tym czasie do miski wkładamy gęstą śmietanę i kapary. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy sól i pieprz. Starannie mieszamy. Dodajemy rozbełtane żółtka, pokrojonego na małe kawałki łososia oraz pokrojonego w krążki pora. Mieszamy delikatnie. Masę jajeczną wylewamy na tartę. Wszystko posypujemy pokruszonymi orzechami i zapiekamy przez ok. 10 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Przed podaniem studzimy w formie przez 5 minut.

Email will not be published

Website example

Your Comment: