Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Torcik czekoladowy

October9

Ten torcik to takie moje “wspomnienie lata”. Jest po prostu pyszny: czekoladowy, z konfiturą malinową i lekką masą z mascarpone i śmietanki kremówki. Na wierzch można położyć praktycznie każde letnie owoce, ale jeśli ich nie dostaniecie będzie równie dobry.

Torcik nie jest trudny do wykonania i nie przysporzy Wam praktycznie żadnego kłopotu. Blaty są tak wilgotne, że nie trzeba ich nasączać.
Lekko zmodyfikowany przepis z niezawodnego bloga mojewypieki

Składniki na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce roztrzepujemy lekko jajka, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypujemy do wymieszanych mokrych składników i mieszamy wszystko  najlepiej rózgą kuchenną.

Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i pieczemy około 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Z gotowego ciasta odcinamy ‘górkę’, którą następnie kruszymy. Pozostałe ciasto kroimy wzdłuż na pół.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Mascarpone i kremówkę przekładamy razem do naczynia.  Ubijamy aż do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i wanilię.

Ponadto:

  • słoiczek domowej roboty konfitury np. z malin, truskawek, borówek, porzeczek
  • świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu

Wykonanie

Jeden z blatów tortu kładziemy na paterze. Na niego wykładamy połowę kremu, następnie kilka łyżek konfitury i wszystko wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy  resztą kremu oraz kilkoma łyżkami konfitury. Na górę wykładamy czekoladowe okruchy. Całość ozdabiamy owocami. Przechowujemy w lodówce.

Smaczny wpis w kategorii: Ciasta, Torty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: