Torcik czekoladowy
Ten torcik to takie moje “wspomnienie lata”. Jest po prostu pyszny: czekoladowy, z konfiturą malinową i lekką masą z mascarpone i śmietanki kremówki. Na wierzch można położyć praktycznie każde letnie owoce, ale jeśli ich nie dostaniecie będzie równie dobry.
Torcik nie jest trudny do wykonania i nie przysporzy Wam praktycznie żadnego kłopotu. Blaty są tak wilgotne, że nie trzeba ich nasączać.
Lekko zmodyfikowany przepis z niezawodnego bloga mojewypieki
Składniki na ciasto:
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce roztrzepujemy lekko jajka, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypujemy do wymieszanych mokrych składników i mieszamy wszystko najlepiej rózgą kuchenną.
Dno formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 170ºC piekarnika i pieczemy około 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Z gotowego ciasta odcinamy ‘górkę’, którą następnie kruszymy. Pozostałe ciasto kroimy wzdłuż na pół.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Mascarpone i kremówkę przekładamy razem do naczynia. Ubijamy aż do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i wanilię.
Ponadto:
- słoiczek domowej roboty konfitury np. z malin, truskawek, borówek, porzeczek
- świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu
Wykonanie
Jeden z blatów tortu kładziemy na paterze. Na niego wykładamy połowę kremu, następnie kilka łyżek konfitury i wszystko wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu oraz kilkoma łyżkami konfitury. Na górę wykładamy czekoladowe okruchy. Całość ozdabiamy owocami. Przechowujemy w lodówce.