Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tort cytrynowy z truskawkami

May6

Tort ten upiekłam na przyjazd mojej mamy. Wyszedł po prostu wspaniały. Jest lekki, bardzo orzeźwiający i idealny na upalne dni.

W przepisie oryginalnym, który znajdziecie  tutaj, zrobiony jest bez truskawek, ale widząc, że sezon na te wspaniałe owoce zbliża się wielkimi krokami, grzechem byłoby ich nie wykorzystać.
Biszkopt z robiony z tego przepisu zawsze się udaje i jest perfekcyjny. Zdecydowanie dla miłośników kwaśnych klimatów!

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‘przebić’ ). Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy po kolei żółtka i nadal ubijamy.

Do masy jajecznej przesiewamy mąkę. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki by składniki się połączyły. Nigdy nie mieszamy przy pomocy miksera!
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 30 – 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Studzimy w temperaturze pokojowej. Boki biszkoptu oddzielamy dopiero, gdy wystygnie.
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.

Składniki na krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 – 5 cytryn)
  • otarta skórka z 3 cytryn
  • 4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 370 g masła, miękkiego
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego
  • ok. 250 g świeżych truskawek

W garnuszku zagotowujemy  jedną szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka miksujemy (najlepiej blenderem) z mąkami i jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę.
Mleko z jajkami i mąką wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy cały czas, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Wierzch masy dobrze jest przykryć folią, nie będzie się wówczas robił kożuch.

Po wystudzeniu do budyniu stopniowo dodajemy sok z cytryny  i cały czas miksujemy na najwyższych obrotach.

Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo (łyżka po łyżce) dodajemy do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksujemy (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się zważy).

Masę odstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

Robimy poncz do nasączenia biszkoptu. Mieszamy wodę z sokiem cytryny i ewentualnie wódką – około 1 szklanki.

Pierwszy, gotowy biszkopt układamy na paterze. Nasączamy  3/4 szklanki mieszanki, smarujemy dżemem truskawkowym i pokrywamy masą. Na nim układamy drugi blat, nasączamy i pokrywamy kremem. Na nim układamy trzeci, ostatni blat. Nasączamy, smarujemy kremem górę i boki tortu. Wierzch i boki ozdabiamy truskawkami. Smacznego!

Smaczny wpis w kategorii: Ciasta, Torty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: