Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tort Fedora

January29

Tort Fedora jest bardzo prostym ciastem, dlatego też polecam go osobom zapracowanym lub tym, którzy nie lubią piec skomplikowanych ciast.

Jego największą zaletą jest fakt, że jest “bez pieczenia” i długo utrzymuje świeżość. Taki prosty – a taaaaaki pyszny(-:

Masa czekoladowa:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 20 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Masa migdałowa:

  • 60 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 40 dag mielonych migdałów

Polewa czekoladowa:

  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Baza:

  • 1 okrągły andrut

Masa czekoladowa: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy torszkę przestygnie dodajemy masło i cukier puder i ucieramy. Przekładamy masę do tortownicy wyłożonej andrutm i wkładamy do lodówki.
Masa migdałowa: śmietankę podgrzewamy z cukrem pudrem a następnie ucieramy ją z mielonymi migdałami. Na wystudzoną masę czekoladową nakładamy gęstą masę migdałową.
Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej gorące mleko oraz masło i ucieramy.
Ciasto wyjmujemy z tortownicy na półmisek i polewamy gorącą polewą. Ozdabiamy płatkami migdałów.
Tort Fedora najlepiej podawać w temperaturze pokojowej, wtedy czekolada jest miękka i rozpływa się w ustach. Przepis z miesięcznika “Kuchnia”.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Desery, Torty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: