Trufle czekoladowe
Mam pomysł. Zamiast biegać po sklepach tracąc czas i pieniądze na kolejne (czasem trafione a czasem zupełnie nie) prezenty zamieńmy swój dom w małą fabrykę czekoladek. Zróbmy kilka rodzajów, ładnie zapakujmy i obdarujmy nimi naszych najbliższych. Trufle czekoladowe to naprawdę fantastyczny pomysł na bardzo osobisty podarunek. Gwarantuję Wam, że wszyscy będą zachwyceni.
Ja zrobiłam kilka rodzajów tych fantastycznych czekoladek. Są tutaj trufle z gorzkiej czekolady obtaczane w pistacjach i orzechach laskowych. Trufle z kakao na wierzchu mają w sobie niespodziankę – szczyptę chilli. Te w papilotkach to trufle z rozmarynem a na samej górze leży najlepsza na świecie skórka pomarańczowa w czekoladzie. Zachęciłam Was?
Składniki na trufle czekoladowe:
- 250 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (najmniej 60-70 % kakao)
- 125 ml śmietany kremówki 36 %
- 25 g masła
- szczypta soli morskiej
- po 1 dużej garści pokruszonych: orzechów laskowych, pistacji lub migdałów
- 50 g kakao w proszku dobrej jakości
- szczypta chilli w proszku
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i wrzucamy do miski.
W rondelku zagotowujemy śmietankę, dodajemy masło i zdejmujemy z ognia. Śmietanę wylewamy na pokruszoną czekoladę i pozostawiamy na kilka minut, aby się rozpuściła.
Mieszamy masę i pozostawiamy na kilka minut. Ponownie starannie mieszamy i przykrywamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Orzechy i pistacje prażymy na suchej patelni – każde osobno. Następnie drobno siekamy i każde z nich przesypujemy do osobnej, płytkiej miski. Do trzeciej miski wsypujemy kakao w proszku.
Łyżeczką nabieramy małe porcje masy truflowej. Formujemy w dłoniach kulki i obtaczamy je w orzechach i pistacjach. Kiedy zużyjemy już ok 2/3 naszej masy, do reszty dodajemy chilli i starannie mieszamy (w trakcie mieszania próbowałam masy i oczywiście dodałam więcej niż jedną szczyptę – uwielbiam połączenie czekolady z chilli). Robimy ostatnią porcję trufli z chilli i obtaczamy je w kakao.
Wszystkie trufle wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, aby nieco stwardniały. Z takiej porcji masy wyjdzie nam około 40 sztuk.
Przepis Jamie Oliver’a.
Składniki na trufle z rozmarynem lub lawendą:
- 160 ml śmietanki tortowej 36 %
- 8 gałązek świeżego rozmarynu
- lub 12 lawendy (można użyć suszonej)
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady
- 20 g masła
- 45 ml cukru pudru
- kakao
Śmietankę z gałązkami ziół lub przyprawami doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na 40 minut. Potem znów zagotowujemy i odcedzamy.
W międzyczasie czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i przestudzoną śmietankę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Wstawiamy do lodówki, a kiedy zgęstnieje dłońmi lub łyżeczką toczymy trufle. Kulki powinny być niewielkie i nierówne. Następnie obtaczamy je w kakao.
Jeśli chodzi o smak trufli, to oczywiście możemy dobrowolnie eksperymentować. Możemy użyć innych składników np. kardamonu, cynamonu, wody różanej czy aromatycznej herbaty (wówczas do śmietany należy wrzucić herbatę zawiniętą w woreczek z gazy).
Zapomniałam napisać, że wykonanie tych pyszności nie przysporzy Wam żadnych problemów. Przepisy są sprawdzone i naprawdę łatwe. Gorąco polecam
Przepis na skórkę pomarańczową w czekoladzie zamieszczę w najbliższych dniach(-: