Ucierane ciasto kokosowe z jabłkami
Takich ciast jak to nie trzeba reklamować. Wygląda pięknie, a jeszcze lepiej smakuje. Wystarczy, że tak jak ja lubicie smak kokosowy. Jabłka świetnie współgrają z miękkim, puszystym ciastem o lekko kokosowym aromacie. Gorąco polecam!
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii)
- 2 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka kokosowego
- 3 – 4 jabłka
Dodatkowo:
- 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy z wiórkami kokosowymi i odkładamy.
Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Od wypukłej strony nacinamy nożykiem. Sok z cytryny mieszamy z pół szklanki wody i do takiej mieszanki wkładamy jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia).
W misie miksera umieszczamy masło oraz drobny cukier do wypieków i ewentualnie cukier wanilinowy. Ucieramy do otrzymania jasnej i puszystej masy.
Jedno po drugim dodajemy jajka, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, mieszamy szpatułką tylko do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (u mnie forma silikonowa).
Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na górze układamy jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy. Lukrujemy i posypujemy wiórkami lub płatkami kokosowymi.
Składniki na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
- wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia
Cukier puder rozcieramy łyżką z mlekiem kokosowym do powstania gładkiej masy.
Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com