Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Ucierane ciasto z borówkami i kruszonką

September4

Nie wiem, ale być może to górski klimat sprawił, że to proste ucierane ciasto smakowało aż tak dobrze… zostało tylko smaczne wspomnienie(-:

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g borówek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zaczynamy od przesiania do miski mąki pszennej, ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia.
W drugiej misce ucieramy masło na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy cukier oraz szczyptę soli. Powoli, jedno po drugim wbijamy jajka i starannie ucierajmy po każdym dodaniu. Następnie do masy dodajemy suche składniki, całość mieszamy szpatułką aż do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy borówki. Posypujemy równomiernie kruszonką.

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, siekamy a następnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypujemy trochę mąki.

Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Dla dzieci, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: