Ucierane ciasto z borówkami i kruszonką
Nie wiem, ale być może to górski klimat sprawił, że to proste ucierane ciasto smakowało aż tak dobrze… zostało tylko smaczne wspomnienie(-:
Składniki na ciasto:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g borówek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Zaczynamy od przesiania do miski mąki pszennej, ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia.
W drugiej misce ucieramy masło na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy cukier oraz szczyptę soli. Powoli, jedno po drugim wbijamy jajka i starannie ucierajmy po każdym dodaniu. Następnie do masy dodajemy suche składniki, całość mieszamy szpatułką aż do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy borówki. Posypujemy równomiernie kruszonką.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 100 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, siekamy a następnie rozcieramy między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypujemy trochę mąki.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki