Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Ziemniaki zapiekane z rozmarynem i czosnkiem

February10

Ziemniaki zapiekane z czosnkiem i rozmarynem są bardzo praktycznym dodatkiem do dań mięsnych. Do ich zrobienia konieczny jest świeży rozmaryn, bo ten suszony nie ma aż tak pięknego i intensywnego zapachu.

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • duża gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obieramy, jeśli są duże – kroimy na pół. Wstawiamy do rondla z zimną, osoloną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Nie gotujemy ich do miękkości, muszą być lekko twardawe po odcedzeniu.
Po lekkim ostudzeniu kroimy je na grube plastry.
Na patelnię wlewamy oliwę, podgrzewamy. Na gorącą oliwę wykładamy ziemniaki. Posypujemy drobno posiekanym rozmarynem. Podsmażamy, nie mieszamy zbyt często, by się nie rozpadły i ładnie przysmażyły. Gdy ziemniaczki będą już zrumienione z jednej strony dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Smacznego!

Email will not be published

Website example

Your Comment: