Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem

January9

Podczas mojego ostatniego wertowania książek i broszurek kulinarnych w poszukiwaniu nowych pomysłów i smaków natrafiłam na ten przepis. Jest bardzo oryginalny i powiedziałabym, że raczej dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Marchewki u nas pod dostatkiem, więc warto spróbować(-:

Słodki smak marchwi zdecydowanie  łagodzi ostrość imbiru. Zupa wspaniale pachnie pomarańczami a wszystko połączone z zapachem kuminu i kolendry, tworzy eksplozję smaków.
Jednego jestem pewna: moi przyjaciele Kuba i Magda na pewno będą zachwyceni(-:

Składniki na zupę:

  • 3 łyżki oliwy
  • duża cebula
  • 6 dużych marchewek
  • ok. 5 cm korzenia imbiru pokrojonego w plastry
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,5 litra wywaru z warzyw
  • skórka starta z 1 pomarańczy (sparzonej wrzątkiem)
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • pieprz
  • sól

Składniki na sos:

  • pęczek świeżej kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Składniki na dekorację:

  • gęsta śmietana
  • uprażone płatki migdałów

Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone warzywa, imbir oraz przyprawy i dusimy wszystko razem ok. 3 minuty.
Dolewamy gorący wywar z warzyw, dodajemy startą skórkę z pomarańczy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut – aż marchewki zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy kawałki imbiru. Całą resztę miksujemy blenderem. Pod koniec miksowania dolewamy szklankę soku pomarańczowego. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kolendrę wraz z łodyżkami miksujemy z oliwą, solą i pieprzem.
Zupę nalewamy do miski, dodajemy kolendrową oliwę. Dekorujemy kleksem ze śmietany i płatkami migdałów. Smacznego!

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Zupy

Email will not be published

Website example

Your Comment: