Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Zupa z dyni z cytrynową nutką

November9

To już drugi przepis na zupę z dyni i jakże różny od poprzedniego… Znalazłam go na portalu Gazeta.pl “Palce lizać”. Zupa równie smaczna, ale łagodniejsza w smaku. Dynię pieczemy, ale dodajemy również inne warzywa, które karmelizujemy na miodzie.

Do tego nutka cytryny i cierpkość żurawin. Przepis dedykuję Anetce z nadzieją, że znajdzie tutaj coś dla siebie i dla swojego ukochanego! Smacznego!

Składniki:

  • około 350 g pieczonej dyni
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka łyżek konfitury żurawinowej
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • 50 g miodu
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz

Dynię przecinamy na pół. Wydrążamy pestki. Obrzynamy skórkę. Kroimy na kawałki o wielkości około 5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Skrapiamy olejem i pieczemy w rozgrzanym do 160 st. piekarniku przez około 20 minut. Podczas pieczenia możemy sprawdzić, czy jest już miękka. Po upieczeniu dynię lekko solimy. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Miód wlewamy do naczynia o grubym dnie i zagotowujemy. Podgrzewamy chwilkę uważając, żeby się nie przypalił. Dodajemy pokrojone warzywa i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy gorącym wywarem i gotujemy. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy miąższ z dyni. Całość ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i miksujemy. Doprawiamy śmietanką, solą, pieprzem oraz skórką i sokiem z cytryny. Podajemy udekorowane konfiturą żurawinową i śmietaną.

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Danie główne, Uncategorized, Zupy

Email will not be published

Website example

Your Comment: