Zupa z dyni z cytrynową nutką
To już drugi przepis na zupę z dyni i jakże różny od poprzedniego… Znalazłam go na portalu Gazeta.pl “Palce lizać”. Zupa równie smaczna, ale łagodniejsza w smaku. Dynię pieczemy, ale dodajemy również inne warzywa, które karmelizujemy na miodzie.
Do tego nutka cytryny i cierpkość żurawin. Przepis dedykuję Anetce z nadzieją, że znajdzie tutaj coś dla siebie i dla swojego ukochanego! Smacznego!
Składniki:
- około 350 g pieczonej dyni
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- skórka otarta z 1 cytryny
- kilka łyżek konfitury żurawinowej
- 100 ml śmietany 36 proc.
- 50 g miodu
- 50 ml oleju
- sól, pieprz
Dynię przecinamy na pół. Wydrążamy pestki. Obrzynamy skórkę. Kroimy na kawałki o wielkości około 5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Skrapiamy olejem i pieczemy w rozgrzanym do 160 st. piekarniku przez około 20 minut. Podczas pieczenia możemy sprawdzić, czy jest już miękka. Po upieczeniu dynię lekko solimy. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Miód wlewamy do naczynia o grubym dnie i zagotowujemy. Podgrzewamy chwilkę uważając, żeby się nie przypalił. Dodajemy pokrojone warzywa i chwilę podsmażamy. Całość zalewamy gorącym wywarem i gotujemy. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy miąższ z dyni. Całość ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i miksujemy. Doprawiamy śmietanką, solą, pieprzem oraz skórką i sokiem z cytryny. Podajemy udekorowane konfiturą żurawinową i śmietaną.