Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym

November15

Wiem, wiem, że jestem nudna z tymi zupami z dyni. Chyba mam do nich słabość i nic na to nie poradzę.  Dzisiaj kolejny przepis na zupę z dyni i pewnie nie ostatni :-) Tym razem z mleczkiem kokosowym i z curry.

Po podróży do Azji mam nieustanną ochotę na smaki kokosowe. Zupa prosta i szybka w wykonaniu, ma aksamitną konsystencję i bardzo przypadła nam do gustu. Gorąco polecam!

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg dyni
  • ok. 1 litr domowego wywaru z kurczaka lub z jarzyn
  • olej roślinny
  • 1 i 1/2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łodyga trawy cytrynowej drobno posiekana
  • 2 centymetrowy kawałek imbiru starty na tarce
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • sos rybny  - kilka łyżek
  • sok z pół limonki
  • 1 papryczka chilli pokrojona w cienkie paseczki
  • pęczek kolendry
  • garść orzeszków nerkowca lub ziemnych uprażonych na patelni

Dynię obieramy ze skórki, czyścimy z pestek i kroimy na kawałki.

Do garczka o grubym dnie wlewamy 2-3 łyżki oleju. Gdy się podgrzeje dodajemy starty imbir, trawę cytrynową oraz czosnek. Całość podsmażamy chwilę. Dodajemy  pastę curry  i podgrzewamy prze ok. 1 minutę, aż zacznie wydzielać aromatyczny zapach.

Wlewamy nasz wywar i całość zagotowujmy (jeśli chcemy, by zupa była bardziej gęsta wlewamy mniej wywaru, u mnie ok. pół litra). Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojoną dynię i gotujemy przez ok. 10 minut, aż będzie całkiem miękka.

Miksujemy wszystko np. blenderem, wlewamy mleczko kokosowe i jeszcze raz zagotowujemy.

Doprawiamy do smaku wedle uznania sosem rybnym oraz sokiem z limonki.

Gorącą zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy papryczką chilli, orzeszkami i listkami kolendry. Smacznego!

Smaczny wpis w kategorii: Uncategorized, Zupy

Email will not be published

Website example

Your Comment: