Ciasto otrębowe z owocami
Tym razem coś zdrowego i lekkiego. Ciasto otrębowe nie dość, że w składzie ma otręby, to jeszcze nie dodajemy do niego ani grama tłuszczu! Bez najmniejszych wyrzutów sumienia można sięgnąć po kolejny kawałek.
Można go upiec praktycznie ze wszystkimi owocami. Ja wykorzystałam śliwki i brzoskwinie i muszę przyznać, że brzoskwinki górą! Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu. Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka otrąb lub zarodków pszennych
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g dowolnych owoców
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Owoce myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki, morele na połówki.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce cały czas miksując.
Dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy.
Mąkę i proszek przesiewamy i mieszamy z otrębami. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką.
Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier przekładamy surowe ciasto, górę wyrównujemy. Na wierzch wykładamy owoce. Jeśli używamy owoców typu brzoskwinie, morele czy śliwki pamiętajmy, aby ułożyć je rozcięciem ku górze.
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Wygląda świetnie! Wrócę, upiekę i podzielę się wrażeniami