Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
- 2 piersi z kurczaka, oczyszczone z błonek, pokrojone w równomierną kostkę
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka mąki ziemniacznej rozpuszczona w łyżce zimnej wody do zagęszczenia sosu
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
- 1 filiżanka mrożonego groszku
- 4-5 krążków ananasa z puszki
- 4 łyżki oleju roślinnego
Składniki na sos słodko-kwaśny:
- 4 łyżki jasnego octu winnego
- 4 łyżki soku z ananasa z puszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta płatków chili
- sól i pieprz
Dodatki:
- posiekane orzeszki ziemne
- ugotowany ryż lub makaron lub jedno i drugie
Kurczaka doprawiamy solą i mieszamy starannie z mąką ziemniaczną. Odstawiamy.
Na patelni typu wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz marchew. Smażymy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy papryki, groszek zielony (nie musimy go wcześniej rozmrażać) oraz ananasa. Całość smażymy. Warzywa muszą być miękkie, ale wciąż jędrne.
Do szklanki lub miseczki wlewamy ocet, sok z ananasa, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, sok z pomarańczy oraz cukier. Składniki sosu mieszamy.
Na drugiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy kurczaka obtoczonego w mące i smażymy kilka minut delikatnie mieszając. Gotowego kurczaka przekładamy do naszego woka z warzywami i zalewamy sosem.
Całość dusimy, aż sos zgestnieje. Jeśli wolimy bardziej gęste sosy możemy dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w łyżce zimnej wody.
Doprawiamy do smaku wedle upodobania: cukrem, solą, pieprzem i płatkami chili.
Podajemy posypane orzeszkami ziemnymi z makaronem lub ryżem.