Pączki orzechowe z sosem czekoladowym
Ponieważ dzisiaj Walentynki polecam Wam orzechowe pączki w kształcie serduszek.
Tak szczerze powiedziawszy niewiele mają wspólnego z pączkami, bo ciasto jest zupełnie inne, ale smakują wyśmienicie(-: Smacznego!
Składniki:
- 5 łyżek mleka
- 7 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 50 g orzechów laskowych
- 25 dag mąki
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier do posypania
- olej do głębokiego smażenia
Sos czekoladowy:
- 200 ml śmietanki
- 50 ml mleka
- 200 g czekolady
- 50 g kakao
W ciepłym mleku rozcieramy drożdże i łyżkę cukru, czekamy, aż drożdże zaczną pracować. Orzechy siekamy drobno i mieszamy je z mąką i resztą cukru. Dodajemy mleko z drożdżami, roztopione mało i ekstrakt waniliowy. Wyrabiamy ciasto – jeśli jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę by odpoczęło i podrosło. Następnie przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm i wycinamy foremką serduszka. Tak przygotowane pączki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy sos czekoladowy: do garnuszka wlewamy mleko i śmietankę. Gdy się zagotują, zdejmujemy garnuszek z ognia. Wrzucamy do niego posiekaną czekoladę i kakao. Szybko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity sos.
W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 150 stopni. Smażymy pączki z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem i z sosem czekoladowym.