Pasta z awokado i sera roquefort czyli “Roquamole”
Kolejna, bardzo smaczna pasta nadająca się praktycznie do wszystkiego. Można podać ją z grzankami, krakersami, nachos czy z włoskimi paluszkami grissini.
Przepis Nigelli, więc jest szybki i prosty do wykonania. Awokado musi być jednak dojrzałe na tyle, by można je było rozgnieść widelcem. Jeśli mamy w domu zbyt twarde, to połóżmy je obok jabłek i poczekajmy dzień lub dwa, aż zmięknie.
Jeśli nie mamy sera roquefort to możemy go zastąpić innym miękkim dojrzewającym serem pleśniowym np. gorgonzolą.
Składniki:
- 125 g roqueforta albo St. Agura albo gorgonzola
- 60 ml kwaśnej śmietany
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 35 g marynowanej zielonej jalapeno, pokrojonej na plasterki
- 2 dymki drobno posiekane
- 1.4 łyżeczki papryki w proszku
Ser kruszymy na kawałki, wkładamy do miski i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy obrane awokado, skrapiamy sokiem z limonki i wszystko rozgniatamy widelcem.
Papryczki jalapeno kroimy na kawałki i dodajemy do pozostałych składników razem z posiekaną dymką. Mieszamy. Posypujemy mieloną papryką i podajemy.