Sernik Nowojorski z polewą truskawkową
Jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Nie przypomina polskich, ciężkich serników, za którymi, szczerze mówiąc, nie przepadam. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest bardzo lekki i kremowy w konsystencji.
Rozpływa się w ustach. Przepis pochodzi z bloga: mojewypieki.blox.pl Gorąco polecam.
Spód ciasta można zrobić na dwa sposoby. Ja nie miałam akurat ciasteczek digestive więc zrobiłam sama ciasto wg przepisu:
Składniki na spód:
- 50 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut, aż się zrumieni.
lub
- 70 g masła, roztopionego
- 140 g ciastek digestive, pokruszonych
Ciastka kruszymy na drobne kawałeczki (wkładam je do torebki foliowej i wałkuje). Następnie wlewamy do nich roztopione masło. Mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy, dociskamy równomiernie do dna, wyrównujemy i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości. Nie miksujemy długo, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód lub na ten podpieczony. Wyrównujemy.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Zagotowujemy wodę w czajniku. Owijamy formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody, która może się dostać do środka w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem układamy w większej formie lub naczyniu żaroodpornym (ja użyłam do tego celu głębokiej brytfanki z piekarnika), do którego wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Wstawiamy formę z sernikiem i pieczemy 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110ºC i pieczemy dodatkowo jeszcze ponad godzinę (ja piekłam jeszcze około 90 minut). Podczas pieczenia musimy sprawdzać, czy cała powierzchnia sernika jest ścięta, szczególnie na środku.
Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawiamy w nim jeszcze na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Po tym czasie wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy w formie. Sernik wstawiamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
Po tym czasie dekorujemy sernik np. świeżymi truskawkami, malinami etc. Ja zmiksowałam truskawki z cukrem waniliowym, udekorowałam listkami mięty.