Tarta katalońska
Hiszpańska kiełbasa chorizo i pieczona papryka tworzą bardzo smaczne nadzienie do tarty katalońskiej. Wszystko na bardzo kruchym cieście. Idealna przekąska do kieliszka czerwonego wina. Gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
- 225 g maki pszennej
- szczypta soli
- 100 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda
Składniki na farsz:
- 1 duża czerwona papryka
- 100 g pokrojonej na niewielkie kawałki hiszpańskiej kiełbasy chorizo
- szczypta słodkiej suszonej papryki
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 240 ml śmietanki kremówki
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 2 żółtka
Formę do pieczenia tart smarujemy cienko masłem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło i wyrabiamy, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlewamy niewielką ilość lodowatej wody i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy okrąg o średnicy większej od naszej formy. Delikatnie przekładamy ciasto do formy, dociskamy starannie do dna i do boków. Na ciasto wykładamy pergamin oraz fasolki przeznaczone tylko do pieczenia. Całość wkładamy do worka foliowego i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kiedy ciasto się schładza paprykę w całości układamy na górnej półce piekarnika. Włączamy opcję grill i pieczemy, aż skórka sczernieje. Wyjmujemy paprykę i wkładamy na kilka minut do plastikowego woreczka. Po tym czasie usuwamy skórkę, która powinna odejść bez problemu. Usuwamy pestki i kroimy miąższ w paseczki.
Patelnię teflonową rozgrzewamy i smażymy na niej chorizo, aż zbrązowieje. Dodajemy paprykę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez minutę. Zdejmujemy z ognia.
Formę wyjmujemy z lodówki i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Po tym czasie usuwamy pergamin i fasolki.
Przecierem pomidorowym smarujemy nasze ciasto. Rozkładamy równomiernie kiełbaskę z papryką.
W małym rondelku rozgrzewamy śmietankę i szafran nie doprowadzając do wrzenia.
W miseczce ubijmy żółtka, dolewamy śmietanę i dalej ubijmy.
Masę jajeczną wylewamy do naszej formy i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż masa się zetnie a ciasto uzyska piękny złoty kolor.
Tartę katalońską możemy zrobić również w postaci tarteletek używając do tego celu formy na 12 muffinek.
Przepis z książki “Tarteletki i tarty” Sarah Banbery