Zupa krem z dyni z pomarańczą i ricottą
To już trzeci przepis na krem z dyni i zapewne nie ostatni(-:
Tym razem, dzięki świeżo startemu imbirowi, krem ma bardziej orientalny smak . Zróbcie sami, póki jeszcze na targu można znaleźć dynię, będziecie zaskoczeni(-:
Przepis, z lekkimi modyfikacjami, pochodzi z tej strony
Składniki na 4 porcje:
- 500 g dyni
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- sok z 2 pomarańczy
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 50 – 125 g serka ricotta
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ok. 4 łyżki płatków migdałów uprażonych na suchej patelni
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy masło z oliwą i na nim przez około 1/2 minuty podsmażamy starty imbir.
Po tym czasie dodajemy dynię, solimy i także podsmażamy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy imbir w proszku, sok z 2 pomarańczy oraz skórkę. Całość zalewamy wodą, ale tylko tyle, by zakryć dynię. Gotujemy do miękkości tj. około 15-30 minut, w zależności od odmiany użytej dyni.
Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę i miksujemy na gładki krem np. blenderem. Próbujemy i ewentualnie solimy.
Zupę krem nalewamy do miseczek, posypujemy migdałami i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.