Pesto genovese – klasyczne pesto z bazylii
Przepis na pesto z pietruszki i orzechów włoskich już znacie. Dziś z kolei podzielę się z Wami przepisem na klasyczny sos do makaronu (i nie tylko) czyli pesto alla genovese.
Wszelkie słowa pochwały są tutaj zbędne – uwielbiają go wszyscy. Jeśli chociaż raz zrobicie go sami używając dobrej jakości produktów, już nigdy nie wrócicie do tego kupnego.
Składniki na ok. 250 ml sosu:
- 2 ząbki czosnku
- 50 g orzeszków piniowych
- 50 g liści bazylii
- 150 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 50 g niesolonego masła
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Czosnek obieramy i wkładamy do moździerza. Dodajemy odrobinę soli oraz orzeszki piniowe. Ubijamy tłuczkiem, aż do całkowitego zmiażdżenia.
Stopniowo ubijając i mieszając na pastę dodajemy liście bazylii, po kilka na raz.
Następnie powoli wlewamy oliwę, cały czas ubijamy, aż konsystencja sosu stanie się gęsta i kremowa.
Na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło oraz czarny pieprz i parmezan.
Metodą najprostszą jest umieszczenie wszystkich składników w robocie kuchennym i zmielenie ich na gładką masę.
Gotowe pesto przekładamy do słoika. Wierzch zalewamy oliwą, aby odciąć dostęp powietrza. Sos możemy przechowywać w lodówce około 2 tygodnie. Po każdym użyciu należy go wyrównać i zalać świeżą warstwą oliwy.