Kiełbaski w szlafrokach z sosem musztardowym
Kolejny rewelacyjny przepis Nigelli z użyciem gotowego ciasta francuskiego. Przepis bardzo prosty a kiełbaski świetnie pasują do kufla dobrego piwa. Wymarzone danie na spotkanie w gronie przyjaciół(-:
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- ok. 8 parówek dobrej jakości
Sos musztardowy:
- 100 g ziarnistej musztardy
- 100 g musztardy diżońskiej
- 2 łyżki gęstej śmietany
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na blacie rozkładamy arkusz ciasta francuskiego. Kroimy arkusz na ćwiartki, a każdy z powstałych prostokątów wzdłuż na pół co da nam 8 wąskich płatów ciasta. Ponieważ wymiary ciasta francuskiego oraz parówek różnią się w zależności od marki, dlatego radzę najpierw poukładać sobie parówki na cieście i “rozplanować” sobie jego pocięcie. Chodzi o to, aby każdą parówkę dało owinąć się ciastem.
Jajko należy roztrzepać w małej misce i przy pomocy pędzelka posmarować każdy kawałek ciasta. Parówki kładziemy wzdłuż dłuższej krawędzi prostokąta i zwijamy w rulonik, aż się sklei. Każdą owiniętą kiełbaskę kroimy na 3-4 kawałki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce sklejoną krawędzią do dołu.
Kiełbaski smarujemy z wierzchu pozostałym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut, aż ciasto urośnie i nabierze złotego koloru.
W czasie pieczenia kiełbasek robimy sos: mieszamy starannie dwa rodzaje musztardy ze śmietaną.
Kiełbaski podajemy na ciepło wraz z sosem. Smacznego!