Tarta z dynią i kiełbasą chorizo
Za chwilę okaże się, że na moim blogu są same przepisy z użyciem hiszpańskiej kiełbasy chorizo(-: Tak się składa, że smakuje mi ona bardzo i dodaję ją gdziekolwiek się da. Czytaj całość »
Za chwilę okaże się, że na moim blogu są same przepisy z użyciem hiszpańskiej kiełbasy chorizo(-: Tak się składa, że smakuje mi ona bardzo i dodaję ją gdziekolwiek się da. Czytaj całość »
Tapenada to nic innego jak hiszpańska pasta, której głównym składnikiem są czarne oliwki. Bardzo często możemy ją spotkać w przeróżnych barach i restauracjach, które oferują nam niezliczony wybór tapas. Czytaj całość »
Nigella Lawson nazwała to danie “pizzą na miękkim spodzie”. Dla mnie jednak jest to raczej “wytrawne ciasto”, które z pizzą niewiele ma wspólnego. Niemniej jednak często wracam do tego przepisu bo jest szybki, niezawodny i pozwala wykorzystać przeróżne dodatki, które akurat zalegają nam w lodówce. Czytaj całość »
Wiosenne smaki i piękne kolory! Super połączenie słodkiego groszku oraz gruszki ze słonym i wyrazistym parmezanem. Wszystko podkręcone delikatną nutką mięty. Idealna propozycja na spotkanie towarzyskie. Czytaj całość »
Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny przepis na wspaniałą przystawkę lub lekką kolację. Gorąco polecam! Czytaj całość »
Przepis na ten keks jest tak dobry, że aż szkoda trzymać go tylko dla siebie i się nim nie podzielić. Po pierwsze: zawsze się udaje, po drugie: jest bardzo zdrowy, po trzecie: jest idealnym daniem na piknik a po czwarte: uzależnia. Musicie koniecznie go wypróbować! Czytaj całość »
Dzisiaj propozycja lekkiej przystawki w stylu włoskim. Marynowane cukinie smakują bardzo dobrze na kromce dobrego chleba lub na chrupiącej grzance. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej a przynajmniej na 2 godziny przed podaniem. Gorąco polecam. Czytaj całość »
Do tej pory myślałam, że w Polsce jemy dużo ziemniaków, hmmm, chyba byłam w błędzie! Gdy zobaczyłam kanapkę mojego syna, którą dostał na szkolnej wycieczce, i której oczywiście nie zjadł, zmieniłam zdanie. Bułka nafaszerowana tortillą z ziemniaków i tylko z ziemniaków to jest coś! Czytaj całość »
Przy okazji testów nowej kuchenki mikrofalowej Lightwave z piekarnikiem i grillem firmy LG (cały test możecie przeczytać tutaj) skusiłam się o przygotowanie porów i kopru włoskiego, które udusiłam w sosie cytrynowym. Przyznam się, że koper włoski nigdy nie gościł na naszym stole.
Hiszpańska kiełbasa chorizo i pieczona papryka tworzą bardzo smaczne nadzienie do tarty katalońskiej. Wszystko na bardzo kruchym cieście. Idealna przekąska do kieliszka czerwonego wina. Gorąco polecam!