Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

October15

Jeśli czasami chodzicie do “chińczyka” to na pewno chociaż raz w życiu próbowaliście kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Czytaj całość »

Kurczak po hiszpańsku z chorizo i ziemniakami

January27

Na początek mojego wyspiarskiego kucharzenia polecam Wam kurczaka z chorizo.
Chorizo jest esencją hiszpańskiej kuchni. Tą aromatyczną wieprzową kiełbasę można spotkać dosłownie wszędzie: jako składnik dań głównych lub samą np. w postaci małych tapas. Czytaj całość »

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym

January30

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, bo wychodzą  zawsze bardzo miękkie i soczyste (pod warunkiem, że nie gotujemy ich zbyt długo). Ich cena także jest przystępna, co sprawia, że nie muszą być daniem tylko “świątecznym”. Można podawać je na wiele sposobów, choć zrobione po prostu na grillu też są rewelacyjne.

Czytaj całość »

Szynka pieczona zawijana w szynkę parmeńską

January22

Dzisiaj bardzo konkretne i praktyczne danie. Spokojnie starczy Wam na kilka obiadów lub kolacji. Na ile? -  to oczywiście będzie zależało od Waszych apetytów (-:
Szynka wieprzowa pieczona w jednym, dużym kawałku smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jako danie główne jak również  na zimno. Kroję ją wówczas na cienkie plasterki i podaję zamiast wędliny.

Czytaj całość »

Pollo alla cacciatora czyli kurczak po myśliwsku

January8

Jeśli w pół godziny chcecie zrobić dobry obiad, to Pollo alla Cacciatora jest dla Was! Jak sama nazwa wskazuje, przepis pochodzi z kuchni włoskiej. Pewnie dlatego robi się go tak szybko – i  za to właśnie kocham włochów!

Czytaj całość »

Polędwiczki w cieście

October12

Powiedziałabym, że polędwiczki w cieście to danie pokazowe, którego żadna pani domu się nie powstydzi. W sam raz na eleganckie przyjęcie. Tym razem nie używamy gotowego ciasta francuskiego, ale robimy sami kruche ciasto o wspaniałym maślanym smaku.

Czytaj całość »

Kurczak w maślance

September19

Kolejny szybki i prosty przepis z książki “Nigella ekspresowo”. Dzięki marynacie z maślanki mięso kurczaka pozostaje bardzo delikatne i soczyste. Gorąco polecam.
Przepis (jak w oryginale) na 6 porcji.

Czytaj całość »

Kurczak w cieście francuskim

September17

Za ten przepis dziękuję mojej sąsiadce Eli, która już jakiś czas temu poddała mi ten pomysł. Kurczak w cieście jest bardzo miękki i soczysty, można faszerować go różnymi pychotkami.

Czytaj całość »

Kurczak w pomarańczach

September11

Wspaniały przepis na kurczaka w pomarańczach, który znalazłam w miesięczniku “Kuchnia”. Mięso jest bardzo miękkie i soczyste a dzięki imbirowi nabiera troszkę “egzotycznego” smaku.

Czytaj całość »

Meksykańska sałatka z kurczakiem wg Nigelli

September5

Sałatka z przepisu Nigelli (z książki Nigella Ekspresowo) która w zupełności wystarczy na letnią kolację. Z dodatkiem salsy pomidorowo-fasolowej stanowi lekki i smaczny posiłek, który zrobimy w dosłownie kilka minut.

Czytaj całość »

« Starsze