Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Polędwiczki w cieście

October12

Powiedziałabym, że polędwiczki w cieście to danie pokazowe, którego żadna pani domu się nie powstydzi. W sam raz na eleganckie przyjęcie. Tym razem nie używamy gotowego ciasta francuskiego, ale robimy sami kruche ciasto o wspaniałym maślanym smaku.

Czytaj całość »

Pierogi giganty z grzybami i ricottą

September3

Przepis na ciasto na pierogi dostałam od mamy i muszę przyznać, że jest niezawodny. W weekend natomiast uzbieraliśmy trochę grzybów, które w połączeniu z ricottą stworzyły wspaniały farsz do pierogów gigantów(-: Przepis zdecydowanie dla miłośników gotowania(-:

Czytaj całość »

Makaron z kurkami w sosie śmietanowo-serowym

October24

Uwielbiam kuchnię włoską, bo dosłownie w kilka minut można wyczarować coś pysznego. Dziś proponuję Wam makaron (świetnie pasuje tutaj  ten pełnoziarnisty)  z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem sera pleśniowego.

Czytaj całość »

Risotto z grzybami leśnymi i boczkiem

February22

Risotto należy do moich ulubionych dań. Nauczyłam się go robić podczas mojego pobytu w Mediolanie i od tamtej pory często gości na naszym stole. Risotto praktycznie zawsze robi się według tego samego schematu natomiast wybór składników jest dowolny.

Czytaj całość »