Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta z dynią i kiełbasą chorizo

October27

Za chwilę okaże się, że na moim blogu są same przepisy z użyciem hiszpańskiej kiełbasy chorizo(-: Tak się składa, że smakuje mi ona bardzo i dodaję ją gdziekolwiek się da.
Tutaj można dostać chorizo w wersji łagodnej oraz pikantnej. Nadaje potrawom bardzo ciekawy i intensywny smak, który uwielbiam.
Na Teneryfie smakiem dyni można cieszyć się  przez okrągły rok i na pewno nie jest ona kojarzona z jesienią. Tartę zrobiłam jeszcze w czerwcu, bo tutaj dynia zawsze smakuje tak samo, niezależnie od pory roku. Połączenie smaków bardzo trafione i ciekawe. Gorąco polecam!

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 100 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
  • zimna woda

Składniki na farsz:

  • 250 g obranej, pozbawionej nasion i pokrojonej w drobną kostkę dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • pikantna papryka w proszku
  • 125 g pokrojonej w kostkę hiszpańskiej kiełbasy chorizo
  • 1 pokrojona w drobną kostkę cebula
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 60 g startego żółtego sera
  • 1 zółtko + 1 łyżeczka mleka

Blaszkę wykładamy pergaminem.

Na stolnicę przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło i wyrabiamy, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlewamy niewielką ilość lodowatej wody i zagniatamy ciasto.
Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy okrąg o średnicy ok 33 cm. Delikatnie przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem. Dobrym sposobem jest również rozwałkowywanie ciasta bezpośrednio na blaszce. Odstawiamy w chłodne miejsce.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Pokrojoną w kostkę dynię wykładamy na blaszkę, skrapiamy 1 łyżką oliwy i mieszamy. Oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 10 minut, aż dynia będzie prawie miękka.

Na patelni podgrzewamy pozostałą łyżkę oliwy. Wrzucamy chorizo oraz cebulę i podsmażamy około 2 minuty. Doprawiamy solą, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze około 1 minutę. Odstawiamy.

Na gotowe ciasto równomiernie wykładamy chorizo z cebulą oraz dynię, zostawiając około 3-4 cm od brzegu. Posypujemy startym serem oraz papryką w proszku.
Krawędzie ciasta zawijamy zakrywając farsz, tak, aby powstała luźna fałda. Żółtko jajka lekko roztrzepujemy widelcem z 1 łyżeczką mleka  i smarujemy nim krawędzie ciasta.

Pieczemy ok 30 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje.

Smaczny wpis w kategorii: Przystawki, przekąski, Tarty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: