Tarta z dynią i kiełbasą chorizo
Za chwilę okaże się, że na moim blogu są same przepisy z użyciem hiszpańskiej kiełbasy chorizo(-: Tak się składa, że smakuje mi ona bardzo i dodaję ją gdziekolwiek się da.
Tutaj można dostać chorizo w wersji łagodnej oraz pikantnej. Nadaje potrawom bardzo ciekawy i intensywny smak, który uwielbiam.
Na Teneryfie smakiem dyni można cieszyć się przez okrągły rok i na pewno nie jest ona kojarzona z jesienią. Tartę zrobiłam jeszcze w czerwcu, bo tutaj dynia zawsze smakuje tak samo, niezależnie od pory roku. Połączenie smaków bardzo trafione i ciekawe. Gorąco polecam!
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 100 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda
Składniki na farsz:
- 250 g obranej, pozbawionej nasion i pokrojonej w drobną kostkę dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- pikantna papryka w proszku
- 125 g pokrojonej w kostkę hiszpańskiej kiełbasy chorizo
- 1 pokrojona w drobną kostkę cebula
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 60 g startego żółtego sera
- 1 zółtko + 1 łyżeczka mleka
Blaszkę wykładamy pergaminem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę i sól, dodajemy masło i wyrabiamy, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlewamy niewielką ilość lodowatej wody i zagniatamy ciasto.
Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy okrąg o średnicy ok 33 cm. Delikatnie przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem. Dobrym sposobem jest również rozwałkowywanie ciasta bezpośrednio na blaszce. Odstawiamy w chłodne miejsce.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Pokrojoną w kostkę dynię wykładamy na blaszkę, skrapiamy 1 łyżką oliwy i mieszamy. Oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 10 minut, aż dynia będzie prawie miękka.
Na patelni podgrzewamy pozostałą łyżkę oliwy. Wrzucamy chorizo oraz cebulę i podsmażamy około 2 minuty. Doprawiamy solą, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze około 1 minutę. Odstawiamy.
Na gotowe ciasto równomiernie wykładamy chorizo z cebulą oraz dynię, zostawiając około 3-4 cm od brzegu. Posypujemy startym serem oraz papryką w proszku.
Krawędzie ciasta zawijamy zakrywając farsz, tak, aby powstała luźna fałda. Żółtko jajka lekko roztrzepujemy widelcem z 1 łyżeczką mleka i smarujemy nim krawędzie ciasta.
Pieczemy ok 30 minut, aż ciasto ładnie zbrązowieje.