Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Pory i koper włoski duszone w sosie cytrynowym

November9

Przy okazji testów nowej kuchenki mikrofalowej Lightwave z piekarnikiem i grillem firmy LG (cały test możecie przeczytać tutaj) skusiłam się o przygotowanie porów i kopru włoskiego, które udusiłam w sosie cytrynowym. Przyznam się, że koper włoski nigdy nie gościł na naszym stole.

Wszystko dlatego, że kiedyś, dawno dawno temu będąc na wakacjach na Krecie przesadziłam z piciem Uzo, które jak wiadomo ma mocno anyżkowy smak. Od tamtej pory nie przepadam za niczym, co pachnie anyżkiem – z koprem włoskim włącznie. Postanowiłam jednak odkrywać na nowo niektóre smaki no i stało się! Bulwy kopru podczas duszenia nabierają bardzo przyjemnego, delikatnego i kremowego charakteru. Owszem, mają lekki anyżkowy posmak, ale jest on tak zrównoważony, że nie przeszkadza. W duecie ze słodkimi porami i kwaskowatym sosem tworzą wyśmienite jarskie danie, które zjedliśmy po prostu z gorącymi grzankami. Bardzo popularny we włoskiej kuchni koper coraz częściej pojawia się na naszych sklepowych półkach. Wykorzystajmy to i wprowadźmy nowy składnik do naszego codziennego menu.

Składniki:

  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 4 średnie pory lub 2 duże
  • 50 g niesolonego masła
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki białego wina lub wytrawnego wermutu
  • 200 ml tłustej śmietanki kremówki np. 30 %
  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Łodygi, korzenie i liście kopru włoskiego przycinamy. Kroimy je i odkładamy, by później wykorzystać do dekoracji potrawy. Bulwy kroimy wzdłuż na 6-8 kawałków. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy.

Pory kroimy na grube krążki i płuczemy pod zimną wodą, by pozbyć się ewentualnych zabrudzeń. Masło roztapiamy na patelni a kiedy zacznie się pienić dokładamy pory. Smażymy przez 1 minutę na dużym ogniu. Całość posypujemy nasionami kopru, dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz wino. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje do połowy (około 5 minut).

Pokrojony koper oraz pory przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietankę oraz mleko mieszamy, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy pory i koper. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 – 30 minut albo do momentu, gdy warzywa będą całkiem miękkie.

Podajemy np. z grzankami udekorowane zachowanymi zielonymi łodygami i liśćmi.

Email will not be published

Website example

Your Comment: