Sałatka z kaszy pęczak
Sałatka z kaszy pęczak to chyba najbardziej wykwintna sałatka na Teneryfie! Wszystko dlatego, że kasza tutaj nie istnieje. W sklepach można jedynie dostać kuskus, chyba ze względu na bliskość Afryki. O innych kaszach nikt nie słyszał i nawet nie wie, że istnieją – no chyba, że jest obcokrajowcem. Co więcej: nazwy poszczególnych kasz nie mają swojego odpowiednika w języku hiszpańskim. I w tym miejscu muszę podziękować Izie, która mieszka tu już kilka lat i wskazała mi sklep z żywnością ekologiczną prowadzony przez francuzów. Tam właśnie można kupić kaszę: jest pęczak, kasza jaglana i jęczmienna. Gryczana też się znajdzie z tym, że tylko niepalona. Gorzej z ceną – opakowanie, około 500 g to kwota około 4 euro. Ale jak już się kupi…co za smak!
Sałatka z pęczaku jest idealna na spotkania ze znajomymi. Można, a nawet trzeba zrobić ją dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Gorąco polecam!
Składniki na dużą miskę:
- 400 g ugotowanej kaszy pęczak
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 długi ogórek obrany i pokrojony w kostkę
- ok. 6 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku
- 1 mango pokrojone w kostkę
- 1 owoc granatu
- 25 g migdałów lub orzechów włoskich
- 25 g rodzynek
- ok. 100 g sera koziego lub z błękitną pleśnią
- opakowanie pomidorków koktajlowych
Składniki na sos:
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Ugotowaną i przestudzoną kaszę przekładamy do miski. Szynkę lub boczek kroimy w paski i smażymy na suchej patelni, by stała się chrupka. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do kaszy dodajemy pokrojonego ogórka, pokrojone w kostkę mango, owoce granatu, migdały (w całości, ale bez skórki) i rodzynki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i również dodajemy.
Na końcu wrzucamy szynkę oraz część posiekanej natki.
Składniki sosu mieszamy w miseczce lub w słoiku i polewamy nimi sałatkę. Całość delikatnie mieszamy. Na wierzch dajemy pokrojony na małe kawałki ser oraz natkę.