Keks wytrawny
Przepis na ten keks jest tak dobry, że aż szkoda trzymać go tylko dla siebie i się nim nie podzielić. Po pierwsze: zawsze się udaje, po drugie: jest bardzo zdrowy, po trzecie: jest idealnym daniem na piknik a po czwarte: uzależnia. Musicie koniecznie go wypróbować!
Składniki:
- 250 g cukinii
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 100 g startego sera gruyère lub inny twardy ser
- 100 g startego parmezanu
- 60 ml oliwy – może być oliwa z pomidorów
- 100 ml mleka
- kilkanaście suszonych pomidorów lub tych ze słoiczka
- mała garść liści bazylii
- mała garść liści mięty
- otarta skórka z 1 cytryny
- pieprz, spora szczypta soli
- opcjonalnie : ok. 50 g orzeszków piniowych lub płatków migdałowych
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie szklimy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Studzimy.
W drugim naczyniu jajka mieszamy z oliwą i mlekiem. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (nie solimy zbyt dużo na początku, ser bowiem sam w sobie jest już słony).
Dodajemy mieszankę jajeczną do mąki i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przygotowane sery oraz zioła, posiekane pomidory, otartą skórkę z cytryny, cukinię oraz 2/3 orzeszków piniowych i dokładnie wszystko mieszamy (jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mleka lub oliwy), doprawiamy do smaku.