Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Keks wytrawny

April2

Przepis na ten keks jest tak dobry, że aż szkoda trzymać go tylko dla siebie i się nim nie podzielić. Po pierwsze: zawsze się udaje, po drugie: jest bardzo zdrowy, po trzecie: jest idealnym daniem na piknik a po czwarte: uzależnia. Musicie koniecznie go wypróbować!

Składniki:

  • 250 g cukinii
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g startego sera gruyère lub inny twardy ser
  • 100 g startego parmezanu
  • 60 ml oliwy – może być oliwa z pomidorów
  • 100 ml mleka
  • kilkanaście suszonych pomidorów lub tych ze słoiczka
  • mała garść liści bazylii
  • mała garść liści mięty
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • pieprz, spora szczypta soli
  • opcjonalnie : ok. 50 g orzeszków piniowych lub płatków migdałowych

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie szklimy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Bazylię i miętę siekamy, pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu jajka mieszamy z oliwą i mlekiem. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli (nie solimy zbyt dużo na początku, ser bowiem sam w sobie jest już słony).
Dodajemy mieszankę jajeczną do mąki i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przygotowane sery oraz zioła, posiekane pomidory, otartą skórkę z cytryny, cukinię oraz 2/3 orzeszków piniowych i dokładnie wszystko mieszamy (jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mleka lub oliwy), doprawiamy do smaku.
Masę wylewamy do wyłożonej papierem (lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą / mąką) foremki / keksówki. Posypujemy resztą orzeszków i pieczemy przez około 55 – 60 minut.
Kroimy po wystudzeniu.
Przepis pochodzi z tej strony.

Email will not be published

Website example

Your Comment: