Makaron z kurkami w sosie śmietanowo-serowym
Uwielbiam kuchnię włoską, bo dosłownie w kilka minut można wyczarować coś pysznego. Dziś proponuję Wam makaron (świetnie pasuje tutaj ten pełnoziarnisty) z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem sera pleśniowego.
A żeby nie było za nudno wszystko posypałam chrupkimi orzechami oraz aromatyczną rukolą. Palce lizać(-:
Składniki:
- makaron np. penne lub tagliatelle ok. 160 g – na 2 porcje
- 2 zÄ…bki czosnku
- 1 cebula
- kurki (mogÄ… być mrożone) – 15 dag
- 125 ml słodkiej śmietanki 18 %
- 15 dag sera np. brie
- natka pietruszki
- 3 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów laskowych
- rukola
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
Zaczynamy od nastawienia wody na makaron, który następnie gotujemy al dente. W międzyczasie robimy sos. Cebulę oraz czosnek kroimy w cienkie talarki a następnie podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem i oliwą. Wrzucamy oczyszczone i osuszone kurki, solimy. Wszystko smażymy na małym ogniu około 5 minut. Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego sosu dodajemy pokrojony w kostkę ser (kilka kostek zostawiamy do dekoracji), posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy pieprzem i solą. Delikatnie mieszamy. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy z sosem. Przekładamy na talerz, dekorujemy kostkami sera, posypujemy uprażonymi orzechami oraz rukolą. Smacznego!
Aniu,
dziękuję, danie wyśmienite. Ponieważ nie jestem fanką pietruszki, dodałam suszone pomidory:):) Polecam
Super, ciesze siÄ™ bardzo. Ja też muszÄ™ wypróbować z pomidorami – to chyba Å›wietne poÅ‚Ä…czenie smaków! Pozdrawiam!