Tarta gruszkowa z kremem migdałowym
Typowo jesienna tarta, palce lizać!
Ciasto kruche:
- 250 g mąki,
- 75 g mielonych migdałów,
- 65 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 140 g masła
Krem:
- 100 g masła,
- 125 g cukru pudru,
- 125 g mielonych migdałów,
- 2 jajka,
- 1 czubata łyżeczka mąki,
- ok. 3 gruszki
Mąkę mieszamy z migdałami i usypujemy kopczyk. Pośrodku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier, dodajemy żółtko oraz pokrojone masło. Ciasto wyrabiamy, krojąc nożem, aż będzie sypkie, a na końcu szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Następnie rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim formę do tarty. Przygotowujemy krem, ucierając masło z cukrem. Dodajemy migdały, a potem-stopniowo-jajka i mąkę. Napełniamy kremem formę wyłożoną ciastem i układamy w niej pokrojoną w plasterki gruszkę. Tartę zapiekamy w temperaturze 170 stopni C przez 30-40 minut, aż uzyska złoty kolor.
Przepis z mojego ulubionego miesięcznika “Kuchnia”