Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Tarta gruszkowa z kremem migdałowym

October14

Typowo jesienna tarta, palce lizać!

tarta_gruszkowa4

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki,
  • 75 g mielonych migdałów,
  • 65 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 140 g masła

Krem:

  • 100 g masła,
  • 125 g cukru pudru,
  • 125 g mielonych migdałów,
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżeczka mąki,
  • ok. 3 gruszki

Mąkę mieszamy z migdałami i usypujemy kopczyk. Pośrodku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier, dodajemy żółtko oraz pokrojone masło. Ciasto wyrabiamy, krojąc nożem, aż będzie sypkie, a na końcu szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Następnie rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim formę do tarty. Przygotowujemy krem, ucierając masło z cukrem. Dodajemy migdały, a potem-stopniowo-jajka i mąkę. Napełniamy kremem formę wyłożoną ciastem i układamy w niej pokrojoną w plasterki gruszkę. Tartę zapiekamy w temperaturze 170 stopni C przez 30-40 minut, aż uzyska złoty kolor.

Przepis z mojego ulubionego miesięcznika “Kuchnia”

tarta_gruszkowa5

tarta_gruszkowa2

tarta_gruszkowa1

tarta_gruszkowa3

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Tarty, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: