Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Ciasto do świątecznych form: dzwonek i bałwanek

December14

Kiedy zobaczyłam je w sklepie od razu pomyślałam o moim synku(-: Formy do ciast w kształcie dzwonka i misia są po prostu urocze, takie bożonarodzeniowe.  I chociaż użyjemy ich tylko raz w roku, to warto je kupić. Ciasto można przecież wspólnie z dziećmi  udekorować a potem wspólnie się nim delektować. Wypełniamy je bardzo prostym ciastem babeczkowym, przekładamy ulubioną konfiturą  a dekorujemy czekoladą, lukrem, pisakami cukrowymi i czym tylko chcemy. Smacznego!

Składniki na dwie formy:

  • 160 g masła
  • 3/4  – 1 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 160 ml śmietany kremówki 30%
  • 240 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu z migdałów lub waniliowego
  • konfitura (u mnie malinowa)
  • rozpuszczona czekolada

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.

Masło z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę. Dodajemy ekstrakt z migdałów ciągle ucierając. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Do ciasta dodajemy przesiane suche składniki na zmianę z kremówką, mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę w dowolnym kształcie smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do naszych foremek przelewamy gotowe ciasto, wypełniając nim formę lekko ponad 3/4 jej wysokości.

Pieczemy w 170°C przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie, następnie wyjmujemy i  studzimy do końca na kratce.

Ciasto kroimy w poprzek ostrym nożem i przekładamy dowolną konfiturą, nutellą lub rozpuszczoną czekoladą. Ja dzwoneczek przełożyłam czekoladą a bałwanka konfiturą malinową domowej roboty.

Przepis na ciasto babeczkowe pochodzi z bloga moje wypieki

Ciasto studzimy na kratce

Nasza Pani Bałwankowa…

Zawsze uśmiechnięta

Smaczny wpis w kategorii: Bez kategorii, Ciasta, Dla dzieci, Uncategorized

Email will not be published

Website example

Your Comment: