Sałatka z koziego sera, pieczonych pomidorów i mięty
To zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o sałatki(-: Jest lekka, szybko się ją robi i przede wszystkim wspaniale smakuje. Połączenie sera koziego ze słodkimi pomidorkami i świeżą miętą jest nieprzyzwoicie dobre…
Przepis z książki “Nigella ekspresowo”.
Składniki na pieczone pomidorki:
- 500 g (ok. 24 szt.) pomidorków koktajlowych lub innych drobnych
- 2 łyżeczki morskiej soli w kryształkach lub 1 łyżeczka zwykłej
- 1 łyżeczka cukru najlepiej brązowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni.
Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Układamy w żaroodpornym naczyniu przeciętą stroną do góry. Każdego pomidorka dokładnie oprószamy solą oraz cukrem (daję więcej cukru, gdyż uwielbiam słodki smak pomidorków), posypujemy tymiankiem i skrapiamy oliwą.
Naczynie wkładamy do piekarnika i natychmiast go wyłączamy. Zostawiamy pomidorki na noc lub na cały dzień nie otwierając drzwiczek.
Jeśli nie mam zbyt dużo czasu, wkładam pomidorki do nagrzanego piekarnika i nie wyłączam go. Piekę je ok. 5 minut, aż zaczną puszczać sok i zaczną się marszczyć. Pilnuję jednak, by się zbytnio nie upiekły, bo wtedy się rozlecą. Po tym czasie wyjmuje je z piekarnika i przekładam na półmisek z przygotowanymi wcześniej listkami rukoli i roszponki.
Składniki na sałatkę:
- 200 g rukoli albo młodego szpinaku lub roszponki (można listki pomieszać i wyłożyć je razem)
- 200 g koziego sera
- 1 porcja pieczonych pomidorków
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki dobrej oliwy
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
Rukolę lub inną sałatę układamy na płaskim naczyniu. Na wierzchu układamy niewielkie porcje sera oraz opieczone pomidorki.
W naczyniu, w którym piekły się pomidory mieszamy sok cytryny wraz z oliwą. Wszystko mieszamy dokładnie i powstałym sosem polewamy sałatkę.
Posypujemy posiekanymi listkami mięty.