Sakiewki ze szpinakiem
Sakiewki ze szpinakiem to danie bardzo proste w wykonaniu, pod warunkiem, że użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Można je serwować jako przystawkę lub też jako lekkie danie główne.
Składniki:
- Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 30 dag mrożonego szpinaku w liściach
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Zaczynamy od przygotowania nadzienia: na rozgrzaną oliwę wrzucić obrane i posiekane ząbki czosnku, zrumienić, dodać rozmrożony szpinak i dusić aż do odparowania wody ze szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi na ostro można dodać papryczki peperoncino. Ciasto rozłożyć na blacie lub stolnicy, podzielić go na równej wielkości kwadraty. Porcję szpinaku wielkości orzecha włoskiego położyć na kwadracie z ciasta, ja na górę dodałam jeszcze kawałeczek sera pleśniowego. Połączyć rogi kwadratu chowając tym samym farsz do środka. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką wody. Piec około 30 minut w temp. 220 stopni.