Ziemniaki z chorizo (Papas con chorizo)
Do tej pory myślałam, że w Polsce jemy dużo ziemniaków, hmmm, chyba byłam w błędzie! Gdy zobaczyłam kanapkę mojego syna, którą dostał na szkolnej wycieczce, i której oczywiście nie zjadł, zmieniłam zdanie. Bułka nafaszerowana tortillą z ziemniaków i tylko z ziemniaków to jest coś!Fakt, tortilla była dobrze doprawiona, ale w połączeniu z dosyć suchym pieczywem utworzyła coś w rodzaju zapychacza, którego bez popicia niestety nie da się przełknąć. Kanaryjskie dzieci były jednak zachwycone i chyba nawet im do głowy nie przyszło, że takiego smakołyku można by nie zjeść!
Dzisiaj przedstawiam kolejny hiszpański przepis na przygotowanie szybkiego tapas – oczywiście z ziemniakiem w roli głównej!
Składniki dla 4 osób:
- 750 g młodych, małych ziemniaków
- 100 g chorizo
- 125 g boczku
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
- sól morska
- oliwa z oliwek
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut. Mają być miękkie, ale nie rozpadające się.
Odcedzamy i kroimy na mniejsze części. Chorizo i boczek kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Dodajemy posiekany czosnek i po około jednej minucie pietruszkę. Na patelnię wykładamy ziemniaki i wszystko razem chwilkę podsmażamy, by smaki się ze sobą połączyły.
Przekładamy do miski lub prosto na talerze, dekorujemy świeżą natką. Solimy do smaku. Smacznego!