Awokado nadziewane fetą
Awokado nadziewane fetą to pyszna wiosenna sałatka, lekka i kolorowa. Pięknie wygląda na talerzu a awokado rozpływające się w ustach jest po prostu zniewalające. Gorąco polecam!
Składniki:
- 2 awokado
- 1 duża cytryna
- 100 g fety
- 1 duża młoda cebula
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 gałązki pietruszki
- 2 gałązki mięty
- 3 łyżki oliwy
- 8 czarnych oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz
Awokado myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając około centymetra przy skórce. Miąższ kroimy w kostkę i polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Skrapiamy też każdą połówkę awokado. Fetę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Pomidorki kroimy na ćwiartki a oliwki na talarki. Pietruszkę i miętę siekamy. Do salaterki wkładamy awokado, fetę, ćwiartki pomidorków, plasterki cebuli oraz oliwki i na sam koniec dodajemy oliwę i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. Sałatką napełniamy awokado, dekorujemy ziołami. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i przed podaniem schładzamy w lodówce.
Do takiej sałatki świetnie pasuje ciemne pieczywo. Przepis znalazłam w miesięczniku “Kuchnia”.