Smaczna Ania

bo smak ma znaczenie…

Awokado nadziewane fetą

March14

Awokado nadziewane fetą to pyszna wiosenna sałatka, lekka i kolorowa. Pięknie wygląda na talerzu a awokado rozpływające się w ustach jest po prostu zniewalające. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 2 awokado
  • 1 duża cytryna
  • 100 g fety
  • 1 duża młoda cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 gałązki pietruszki
  • 2 gałązki mięty
  • 3 łyżki oliwy
  • 8 czarnych oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Awokado myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając około centymetra przy skórce. Miąższ kroimy w kostkę i polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.  Skrapiamy też każdą połówkę awokado. Fetę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Pomidorki kroimy na ćwiartki a oliwki na talarki. Pietruszkę i miętę siekamy. Do salaterki wkładamy awokado, fetę, ćwiartki pomidorków, plasterki cebuli oraz oliwki i na sam koniec  dodajemy oliwę i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.  Sałatką napełniamy awokado, dekorujemy ziołami. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i przed podaniem schładzamy w lodówce.
Do takiej sałatki świetnie pasuje ciemne pieczywo. Przepis znalazłam w miesięczniku “Kuchnia”.

Email will not be published

Website example

Your Comment: