Babeczki “sowy”
Dzisiaj przedstawiam przepis na udane popołudnie ze swoją pociechą(-:
Mamom proponuję, by wcześniej upiekły swoje ulubione babeczki, które potem zamienią się w kolorowe sówki – dzieci będą zachwycone!
Przepis pochodzi ze strony najsmaczniejsze.pl
Składniki:
- wasz ulubiony przepis na babeczki
- markizy lub inne ciastka przekładane białym kremem
- kolorowe małe cukierki np. m&m
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady + 2 łyżki masła
Babeczki pieczemy wg przepisu, studzimy na kratce i nożem ścinamy górkę, by były płaskie.
Markizy rozdzielamy na dwie części: z kremem i bez kremu. Niestety nie jest to łatwe zadanie, bo zazwyczaj ciastka bardzo się kruszą. Można pomóc sobie nożem.
Połówki z białym kremem będą oczami sowy. Część bez kremu kroimy na pół – będą to powieki sowy.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wierzch babeczek smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Na jeszcze nie zastygniętej czekoladzie przyklejamy oczy sówek i powieki. Na białym kremie przy pomocy czekolady przyklejamy kolorowe źrenice, następnie między oczami układamy nos. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Miłej zabawy i smacznego!